Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 2 yıldan bu yana devam eden Şemdinli davasında karar verildi. Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'in tutuksuz olarak yargılandığı davada, askeri savcının önceki duruşmada dile getirdiği görevsizlik talebi görüşüldü.

Sanıkların katılmadığı duruşmada avukatlar görevsizlik talebine karşı çıktı. Müdahil avukatları ise dosyanın özel yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, 5918 sayılı Kanun gereği, barış zamanında sivil kişilerin askeri mahkemede yargılanmasına son verilmesi sebebiyle sivil sanık Veysel Ateş hakkında adli mahkemelerin yetkili olduğu hükmüne vardı.

Sanıklar arasında irtibat bulunması sebebiyle tüm sanıkların birlikte yargılanması gerektiğine işaret edildi.

Mahkeme, iddianamede sanıkların üzerine atılı bulunan 'Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğü bozmak' suçunu işlediklerine dair bir delil bulunmadığı, iddianameye konu olan eylemlerin sübut bulması halinde sanık Veysel Ateş'in 'Nitelikli kasten adam öldürmek ve nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek', sanık askerler Ali Kaya ile Özcan İldeniz'in ise "Nitelikli kasten adam öldürme ve nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs suçlarına azmettirme ve yardım etme" suçlarından ceza alabileceğine hükmetti.

Söz konusu suçları sivil ve asker kişilerin birlikte işlemesi sebebiyle askeri mahkemenin yetkili olmadığını savunan mahkeme, dosyanın Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. (CİHAN)