ntvmsnbc

İSTANBUL - Örgütlü biçimde şike yapıldığı, teşvik primi verildiği iddiaları üzerine 9 ay önce başlatılan, gizlilikle yürütülen soruşturmada 49 kişi gözaltına alındı.

İsimler arasında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkan Şekip Mosturoğlu, çok konuşulan yeni transferler Sezer Öztürk ve Emmanuel Emenike, farklı takımlardan eski ve yeni yöneticiler, hocalar, futbolcular, menajerler var.

2010-2011 sezonunda Fenerbahçe-Trabzon arasında süren rekabet, Sarı-Lacivertlilerin lehine bitmişti. Lig tamamlandı ancak tartışmalar bitmedi. Emre Belözoğlu'nun cep telefonundan Ankaragücü'lü bir oyuncuya atıldığı belirtilen mesaj günlerce konuşuldu. Lig sonu Trabzonspor hocası Şenol Güneş'in zehir zemberek açıklamaları günlerce tartışıldı. Futbol camiası bunları konuşurken, savcıların ise geniş çaplı bir  soruşturma yürüttüğü dün ortaya çıktı.

ZEKERİYA ÖZ BAŞLATTI
İddialara göre, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışmaya 9 ay önce, bir dönem Ergenekon soruşturmasını da yürüten Savcı Zekeriya Öz'ün talimatıyla başladı. Giresunspor eski Başkanı Osman Çırak'ın dövülüp koltuktan uzaklaştırılması, yerine Sedat Peker'in manevi oğlu Olgun Peker'in istediği kişinin getirilmesi milat oldu. Peker ve adamları takibe alındı. Derinleşen soruşturma futbolun ünlü isimlerine kadar uzandı.

BALYOZ SAVCISI YÜRÜTÜYOR
Dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Öz'ün ardından daha önce Balyoz soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'e devredildi. 

2010-2011 sezonuna ilişkin soruşturmada dün 07.00'de büyük operasyon başladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya, Eskişehir, Diyarbakır gibi 15 ilde eş zamanlı çalışma yapıldı. İstanbul'da KOM ekipleri ilk olarak Yıldırım'ı gözaltına aldı. Stat ve kulüp binasındaki ofisi de arandı. Kısa sürede Asbaşbakan Şekip Mosturoğlu, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un da aralarında bulunduğu 49 kişi gözaltına alındı.

Ergenekon davası ile adını duyuran Savcı Zekeriya Öz kimdir?
CMK 250. madde ile özel yetkili İstanbul cumhuriyet savcısı.

Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Zekeriya Öz, ilk, orta ve lise öğretimini Bursa'da tamamladı. 1986 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1991 yılında mezun oldu. 1997'ye kadar Bursa Barosuna kayıtlı olarak avukatlık yaptı. 1997 yılında Hakim ve Savcılar Sınavını kazandıktan sonra Bursa Barosundaki kaydını sildirip savcı oldu.

1999 yılının Ağustos ayında kısa dönem askerlik hizmetine başladı. Askerliğe 114,5 kilo olarak başlayan savcı görevinin 12. gününde çeşitli sağlık nedenleriyle sağlık kurulunun karşısına çıktı. Kendisine 3 ay süreyle hava değişimi verildi ancak bu sürede istenen kiloya inemedi. Bunun üzerine iki kez daha üçer aylık hava değişimi verildi ve durumunda bir değişiklik olmaması nedeniyle Mayıs 2000'de eksojen obezite tanısıyla askerliğe elverişsizdir raporu verildi.

İlk görev yeri Çine'ye 26 Eylül 1995 tarihli ve 22416 sayılı Resmi Gazete'de yazılı kararla atanan Öz, Çine'den sonra Mutki'ye 2 Temmuz 1998 tarihli ve 23390 sayılı Resmî Gazete de yazılı kararla gönderildi. Burada iki yıl görev yaptıktan sonra Balıkesir, Bigadiç'e atandı.

2004 yılında İstanbul, Ümraniye'ye atandı ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı oldu. El Kaide üyesi El Sakka hakkında müebbet hapis istemiyle dava açtı. İstanbul'daki İngiliz Başkonsolosluğu ve sinagoglar ve HSBC'ye, bombalı saldırı düzenleyen El Kaide militanları Azad Ekinci ve Abdülkadir Karakuş'un Suriye'ye Sakka'nın yanına gittiğini tespit etti.

12 Haziran 2007 Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunması ile başlayan Ergenekon soruşturmasını yöneten savcıdan biridir.

HSYK, adli yargı kararnamesiyle Ergenekon davasına bakan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü, özel yetkilerini alarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atadı. Özel Yetkili başsavcı vekilliğine ise Ergenekon, Askeri Casusluk ve Fuhuş Çetesi soruşturmalarını yürüten Fikret Seçen atandı.