Danıştay’da açılan davada, radyoloji çalışanlarının çalışma saatlerini yükselten ‘Tam Gün’ yasasının ilgili maddesinin iptali ve konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi istendi.

Türk Sağlık Sen yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu hükümle radyolojide çalışma süresinin günlük 5 saatten 7.5 saate çıkarıldığını belirtti. 2007 yılında da radyoloji çalışanlarının mesai saatlerinin 5 saatten 9 saate çıkarıldığı ancak Danıştay 12. Dairesi’nin bu düzenlemeyi hukuka aykırı bularak iptal ettiği hatırlatıldı.

Sendika açtığı davada, "Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 5947 sayılı Kanunu"nda "İyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personelin haftalık çalışma süresi 35 saattir" hükmüne yer vererek, söz konusu hükmün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını istedi.

Dava dilekçesinde, iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerlerin, diğer birimlere göre insan sağlığına etkileri bakımından çok daha fazla risk faktörleri taşıdığına dikkat çekildi. Dilekçede ayrıca, Anayasa’da herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğunun yer aldığı kaydedildi. Anayasa’da devletin, herkesin yaşamını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla ödevli kılındığının da belirtildiği dilekçede, söz konusu kanunun Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulandı. Milliyet