Erzurum'daki Ergenekon davasının ek klasörlerinde yer alan Erzincan Başsavcılığı'nın soruşturma evrakları, tutuklu sanık Cihaner'in Eylem Planı'nı hayata geçirmek amacıyla yaptığı eylemlerin hukuk dışı olduğunu ortaya koyuyor. 'Silahlı örgüt değil' diyerek İsmailağa cemaati soruşturmasını Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'na göndermeyerek bir hukuk skandalına imza atan başsavcının kararlarını, Sadece Erzurum Özel Yetkili Savcılığı değil, daha önce de Erzincan mahkemelerinin hukuka aykırı bulduğu dosyadaki evraklarda açıkça görülüyor. İlhan Cihaner, İliç Savcısı Bayram Bozkurt hakkında önce aleyhte, daha sonra lehte ifade veren Y muhbir Erdal Zirek'i etkisiz hale getirmek için birçok yola başvuruyor. Ancak bu talepler, her defasında mahkemeden dönüyor.

İlhan Cihaner'in muhbir Erdal Zirek hakkında yaptığı işlemler okuyanı hayretler içinde bırakıyor. İliç Savcısı Bayram Bozkurt aleyhine komplo ifadeleri veren ve Y muhbir Erdal Zirek hakkında, "Kimene" isimli kafeye bomba konulacağı yönündeki şikâyet, 31 Aralık 2009'da Orhan Özışık ve Ferhat Ketçi tarafından Erzincan Başsavcılığı'na yapıldı. Başsavcılık şikâyetçileri Erzincan Emniyeti'ne gönderiyor. Emniyet, şikâyetçileri dinledikten sonra o sırada hâlâ "Y muhbir" olan Erdal Zirek ve 'X muhbir' olan Ömer Baysan'ı gözaltına alıp daha sonra Erzincan Başsavcılığı'nın talimatıyla herhangi bir işlem yapmadan serbest bırakıyor. Erzincan Emniyeti, Zirek ve Baysan hakkındaki iddianın özel yetkili savcılığın alanında olabileceği ihtimaliyle durumu Erzurum Başsavcılığı'na bildiriyor. Erzurum Özel Yetkili Savcılığı, Zirek ve Baysan'ı gözaltına alarak ifadesine başvuruyor. Erdal Zirek, burada İliç Savcısı Bayram Bozkurt aleyhine verdiği beyanların yalan olduğunu itiraf edince bu kez Erzincan'daki oyun bozulmuş oluyor.

6-7 Ocak 2010'da Erzurum Cumhuriyet Savcılığı'na ifade veren Zirek, 22 Ocak'ta da Erzincan Savcısı Hasan Can'a, verdiği ifadede, İliç Savcısı Bayram Bozkurt'un Erzincan Alay Komutanlığı'nda görevli üç üst rütbeli komutana komplo kurmak için kendisinden silah ve mühimmat istediği beyanlarının yalan olduğunu belirtiyor. Bu ifadenin jandarma tarafından kendisine ezberlettirildiğini ve bu sırada sarhoş olduğunu anlatıyor. Zirek'in verdiği ifadeye inanarak soruşturma başlatan Erzincan Başsavcılığı, bu kez tam tersi olan beyanlarına inanmıyor. İnanmadığı gibi bir de E.Z. hakkında "iftira" suçundan tutuklama istiyor. Ancak Erzincan Sulh Ceza Mahkemesi, eski ihbarcı ve yeni şüpheli Z.'nin savcılığa kendisinin gelerek ifade vermesi, samimi beyanlarda bulunmasını dikkate alarak adli kontrol uygulamaya gerek duymadan serbest bırakma kararı veriyor. Erzincan Savcılığı buna da itiraz ediyor, ancak üst mahkeme olan Erzincan 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Sulh Ceza Mahkemesi hâkiminin serbest bırakma kararını doğru buluyor, itirazı reddediyor.

Erzincan Başsavcılığı, Erdal Zirek serbest kalınca bu kez hakkında teknik takip kararı alınması ve hem telefonunun dinlenmesi hem de görüntülü kayda alınacak şekilde Jandarma tarafından takip edilmesi için emir veriyor. Ancak Sulh Ceza Mahkemesi, Erzincan Başsavcılığı'nın talebini 'özel yetkili savcılığın soruşturduğu suçlar olan CMK 135'e göre katalog suçlar kapsamında' dinleme ve takip yapılacağı gerekçesiyle reddediyor. Cihaner, bu ret kararına itiraz edince konuyu Erzincan Asliye Ceza Mahkemesi inceliyor. Üst mahkeme olan Asliye Ceza, Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararının doğru olduğunu belirterek Cihaner'in itirazını reddediyor. Cihaner, bunun üzerine konuyu "kanun yararına bozma" talebiyle Adalet Bakanlığı'na götürüyor.

Şüpheli mahkemeden serbest kalınca bu kez 6-7 Ocak 2010 tarihlerinde hem Erzurum hem de Erzincan Cumhuriyet başsavcılıklarına verdiği ifadelerin geçersiz sayılması için Erzincan Savcılığı yeni bir atağa geçiyor. Savcı Hasan Can, Erdal Zirek'in 6-7 Ocak'ta esrar kullandığını iddia ederek 22 Ocak'ta şüphelinin kan, kıl ve tükürük örneğinin Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini istiyor. Zirek'in iftira suçundan Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmaması üzerine bu kez Erzincan Başsavcılığı aynı gün yani 22 Ocak 2010'da 14.00'te muhbir Zirek ve kardeşini şüpheli gösterilerek "uyuşturucu madde bulunması ve silah ticareti" amacıyla arama emri veriyor. Erzincan Savcılığı, Erzurum Savcılığı'ndan serbest kalan Zirek'i 'iftira' suçundan tutuklatamayınca yeni bir yola başvuruyor. Orhan Özışık isimli vatandaşın şikâyeti üzerinden 23 gün geçmesine ve bu sırada her an mahkemeye başvurma hakkı bulunmasına rağmen muhbir Erdal Zirek'le ilgili arama ve el koyma emri veriyor. Jandarma 22 Ocak'ta akşam saatlerinde yaptığı aramada herhangi bir suç unsuru bulamadığını bildiriyor. Zaman