7 olan asil üye sayısı 22'ye çıkan HSYK, yeni dönemde 3 daire halinde çalışacak. Daireler, en az 5 üye ile toplanacak. Kararlar, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla alınacak.

Anayasa değişikliğiyle yapısı değişen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yeni dönem başladı. 22 asil 12 yedek üyeden oluşacak Kurul'da Adalet bakanı veAdalet Bakanlığımüsteşarı doğal üye olarak bulunuyor. Kurul'un diğer üyelerinin seçimleri sürüyor. Önceki gün, birinci sınıf hâkim ve savcılar ilk kez sandığa giderek iradelerini yansıtmışlardı. Adli yargı kontenjanından İbrahim Okur, Teoman Gökçe, Nesibe Özer, Ömer Köroğlu, Hüseyin Serter, Ahmet Kaya ve İsmail Aydın, Kurul'un yeni asil üyeleri oldu. Ahmet Berberoğlu, Birol Erdem ve Resul Yıldırım da idari yargıdan asil üyeliğe seçildi.






Bir diğerseçimde dün Yargıtay ve Danıştay'da yaşandı. HSYK üyelerinin istifasının ardından Kurul'a Yargıtay kontenjanından katılacak 3 asil üye şöyle: Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Ahmet Karayiğit ve Ulvi Yüksel. Erkan Öztürk, Ömer Hicri Tuna ve Rahmi Ünal yedek üye oldu. Danıştay Genel Kurulu tarafından yapılan seçimlerde de Ziya Özcan ve Zeynep Kavlak asil üyeliğe, Gürsel Mekik ve Neşe Sarı da yedek üyeliğe seçildi. HSYK üyeliğine seçimlere bugün Türkiye Adalet Akademesi'yle devam edilecek. Bir asil ve bir yedek üye belirlenecek. Eğer yeterli çoğunluk sağlanamazsa seçimler perşembe gününe ertelenecek. Kurul'un dört üyesi de CumhurbaşkanıAbdullah Gültarafından avukat ve hukukçu öğretim üyeleri arasından atanacak.




HSYK, Genel Kurul ve 3 daire şeklinde çalışacak. Dairelerde görev yapacak üyeler, Genel Kurul tarafından seçilecek. Gündem sadece başkan olan adalet bakanınca belirlenecek. Genel Kurul en az 15, daireler 5 üye ile toplanacak. Kararlar da üye tam sayısının salt çoğunluğuyla alınacak. Birinci daire atama ve nakletme, geçici yetki verme, kadro dağıtma, yıllık ve mazeret izinleri dışında her türlü izni vermekle görevli olacak. İkinci daire; mesleğe hâkim ve savcıları kabul etme, her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma, görevden uzaklaştırma, görevin sona ermesi ve geçici görevlendirmeye ilişkin izin işlerini yürütme görevini üstlenecek. Üçüncü daire ise şu görevleri üstlenecek: Hâkim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikâyetleri inceleyip gereğini yapmak. Hâkim ve savcıların görevlerinin uygunluğunu Teftiş Kurulu'na denetletmek. Hâkim ve savcıların görevlerinden dolayı istenen inceleme ve soruşturma izni işlemlerini yürütmek.











Zaman