Türkiye'deki en temel dokunulmazlık zırhının yüksek yargı mensuplarının üzerinde olduğunu belirten hukukçular, suç tarihinde emekliye ayrılmış üye hapse konulurken, aynı tarihte görevi başında olanlara dokunulamamasının büyük çelişki olduğuna dikkat çekiyor. Yüksek yargıda dışa açık olmayan ve denetlenemeyen kapalı bir soruşturma sistemi bulunduğunu söyleyen eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, "Bu durum, suç işlediği iddia edilen yüksek yargı mensuplarına bir koruma ve dokunulmazlık kazandırıyor." tespitinde bulunuyor.

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, "Gerek görevden gerekse kişisel suçlarda yüksek yargı mensupları hakkında bir soruşturma yapılabilmesi, kendi kurumlarının organlarının verdiği karara bağlı." değerlendirmesinde bulundu. Geçmişte de bu konuda birtakım sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Gündel, yargının siyasallaştırılması noktasında, bazı görevi kötüye kullanma olaylarında yüksek yargıçlar hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını kamuoyunun gördüğünü vurguladı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ise Yargıtay üyeleriyle ilgili iddialar yönünden Yargıtay başkanlığının harekete geçmesi gerektiğini söyledi. "Türkiye'de yer yerinden oynuyor, Yargıtay'dan çıt yok. Savcılığın yürüttüğü soruşturmayla ilgili dosyayı derhal istemeli ve ona göre ilgili kişi hakkında soruşturma başlatmalı. Yargıtay'dan ne bir soruşturma ne de bir açıklama duymadık." diyen Bozdağ, Erzincan davası başta olmak üzere, yargıya gölge düşürecek birçok konuda açıklamalar yapan yüksek yargının bu olay karşısında sessiz kalamayacağını kaydetti. Dokunulmazlık tartışmasını da değerlendiren Bozdağ, siyasetçinin, bürokrasinin, yargının dokunulmazlığını toptan ele alınması gerektiğini aktaran Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi çarpıcı bir örnek ile Yargıtay gündeme geldiği için kamuoyu yargıdaki dokunulmazlığı gördü. Esas dokunulmazlık askeriye ve bürokraside. Dokunulmazlığı siyasi malzeme yapanlar sadece Meclis'in ve milletvekillerinin dokunulmazlığını öne sürüyor. Bu yüzden dokunulmazlıklar konusu yeni anayasa çerçevesinde toptan ele alınmalı."




Zaman