İzmir Barosu'na kayıtlı 50'ye yakın avukat Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri, Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu üyeleri, Danıştay Başkan ve üyeleriyle Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bayraklı'daki İzmir Adliyesi C kapısında bir basın açıklaması yapan avukatlar HSYK ve Yargıtay 1.Başkanlar Kurulu ile Danıştay Başkan ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yaklaşık 50 avukat adına basın açıklamasını okuyan Halit Çelik, İzmirli avukatlar olarak, bir soruşturma yürüten Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında HSYK'nın 17 Şubat 2010 günü aldığı karar sebebiyle kurulun üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Ayrıca hemen sonra toplanarak HSYK'nın kararının doğru olduğunu açıklayan Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu üyeleri ve bu konuda destek verdiğini açıkça ifade eden Danıştay Başkan ve üyeleri ile Yargıtay üyelerini de suç duyurusuna dâhil ettiklerini söyleyen Avukat Çelik, "2461 Sayılı Kanunla görev ve yetkileri düzenlenmiş idari bir kurul olan HSYK, devam etmekte olan bir soruşturmayı yürüten savcıların yetkilerini keyfi olarak, gerekçe göstermeden alamaz. Bir savcının bir soruşturmada yetkili olup olmadığına ancak mahkemeler karar verebilir. Soruşturma aşamasında herhangi bir disiplin işlemi yapmadan, bir inceleme başlatılmadan ve soruşturma evrakının içeriğini görmeden böyle bir karar verilmesi yargıya müdahaledir." dedi.

Kararla HSYK üyelerinin suç işlediğini iddia eden Çelik, kararın alınmasına sebep olan HSYK üyelerinin, fonksiyon bakımından yetkisiz oldukları bir konuda karar vermek suretiyle anayasal suç işlediğini ifade etti.

Soruşturması devam etmekte olan bir konuda açıklama yapan Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de TCK'nin 288. maddesinde düzenlenmiş olan "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve 257. maddedeki "Görevi kötüye kullanma" suçlarını işlediğini vurguladı. Erzurum savcılarının yetkili mi yetkisiz mi olduğuna HSYK'nın karar veremeyeceğinin altını çizen Çelik, bir yargı organı olmadığı halde bu kararla yargının yerine geçtiğini belirtti.

İzmir Adliyesi'ndeki bir ağır ceza mahkemesi başkanı hakkında 2008 yılındaki soruşturmanın özel yetkili savcı tarafından yapıldığını ve mahkeme başkanının tutuklandığını hatırlatan Halit Çelik, söz konusu başkanın 8 ay tutuklu yargılandığını belirtti. O hâkim için HSYK, Yargıtay veya Danıştay'dan hiçbir ses çıkmadığının altını çizen Avukat Çelik, bunun da son kararın hukuki olmadığını gösterdiğine dikkat çekti.

Ayrıca HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in, soruşturma sırasında zanlının evinde arama yapan savcıya telefon edip soruşturmayı yürüten görevlilerin şahsi bilgilerini istemesinin açıkça müdahale anlamına geldiğini de kaydeden Çelik, "HSYK'nın, yargı mensupları üzerinde böyle bir görev ve yetkisi yoktur." dedi.

Cihan