5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 167- Şahsi Cezasızlık Sebebi Veya Cezada İndirim Yapılmasını Gerektiren Şahsi Sebepler Hakkında Kanun Değişikliği Teklifi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi ve gerekçesi ek’te sunulmuştur.

Gereğini saygılarımızla arz ederiz. 14.04.2022

Ersen UYAR

Avukat

Gerekçe

İzlenen suç politikası nedeniyle, aralarında belli akra­balık ilişkisi bulunan kişilerin, birbirlerinin malvarlığına karşı işlemiş bulun­dukları suçlardan dolayı cezalandırılmamaları kabul edilmiştir. Şahsî cezasızlık sebebinin söz konusu ol­duğu durumlarda, ilgili kişinin sadece cezaî sorumluluğuna gidilemez. İşle­nen fiil, suç oluşturma özelliğini devam ettirmektedir.

Yapılacak Kanun değişikliği ile birlikte, özel hüküm TCK 167, genel hüküm TCK 142’ye tercih edilemeyecek, 167 ve 142. maddeler arasında yollama yapılacak, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası da, yarı oranında indirilecektir.

Şahsî cezasızlık sebepleri, toplumsal hassasiyetler gözetilerek, bir nebze de olsa daraltılacak, Türk toplumunun çekirdeğini oluşturan “Ailenin” temelleri ve yapısı korunacak ve cezada yapılacak yarı oranında indirim de, hakça ve adilane bir çözüm olarak görülecektir.

Teklifle birlikte, şahsî cezasızlık sebeplerinin istisnaları olan, yağma ve nitelikli yağma eylemi yanına, 6284 sayılı kanunun 5/1-c maddesi gereğince “müşterek konuttan uzaklaştırma tedbiri kararı verilenler” hariç, fıkrası da eklenerek, istisnalı suç sayısı üçe yükseltilerek genişletilmekte, malvarlığına karşı suçların, şahsi cezasızlık sebebi veya cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebepler ise daraltılmaktadır.

Şahsi cezasızlık sebebi veya cezada indirim yapılmasını gerektiren, ceza ve suç, yasa tarafından gösterildiğinden, kanun dışında suç ve ceza getirilememesi durumu olan;

“Nullum Crimens Nulla Poena Sine Lege”

“Kanunsuz Suç ve Ceza Olmaz” ilkesinin de, uygulama alanı bulamayacağı düşünülmektedir.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu

Madde 167- (1) Yağma ve nitelikli yağma ve 6284 sayılı kanunun 5/1-c maddesi gereğince “müşterek konuttan uzaklaştırma tedbiri kararı verilenler” hariç, bu bölümde yer alan suçların; (malvarlığına karşı suçlar); zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.

167/1 maddesine yağma ve nitelikli yağma cümlesinden sonra gelmek üzere, “6284 sayılı kanunun 5/1-c maddesi gereğince, müşterek konuttan uzaklaştırma tedbiri kararı verilenler” fıkrası eklenmiştir.

(2) Bu suçların, haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin cümlesinden sonra gelmek üzere, haklarında, “6284 sayılı kanunun 5/1-c maddesi gereğince, müşterek konuttan uzaklaştırma tedbiri kararı verilenler”…zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikâyet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.

167/2. maddesine de “haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin” cümlesinden sonra gelmek üzere; “haklarında, 6284 sayılı kanunun 5/1-c maddesi gereğince, müşterek konuttan uzaklaştırma tedbiri kararı verilenler” fıkrası eklenmiştir.