Adana'da MHP İl Başkanlığı ve Avukat Yusuf Akıncı ilgili yasalara göre, başkan vekilinin meclis üyeleri arasından seçilmesi gerektiği ve seçimin iptali istemi ile iki ayrı dava açmıştı. Adana İdare Mahkemesi’nin verdiği ara kararı bugün açıklandı.

Kararda, ''Adana 2. İdare Mahmesi Başkan Vekili olarak Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın seçilmesine ilişkin Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13.04.2010 tarih 46 sayılı kararının 5216 sayılı kanunun 17/2 maddesindeki ilçe belediye başkanlarının başkanvekili olamayacağı ilgili kanun maddesinin açık olduğu gerekçesiyle 04.05. 2010 tarihinde oy birliği ile yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir.'' denildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

2'nci İdare Mahkemesi’nin ‘yürütmeyi durdurma’ ve dolayısıyla Ak Partili Çelikcan’ın başkan vekilliğinin düşmesi ile ilgili karara karşı Çelikcan Bölge İdare Mahkemesi nezdinde 7 gün içinde itirazda bulunabilecek. Üst mahkemenin de 15 günde karar vermesi gerekiyor. Üst mahkeme de kararı onaylarsa, belediyedeki işlemin 30 gün içinde uygulanması gerekiyor. Tarafların son itiraz mercileri ise Danıştay.

Yerel mahkemenin kararını onaylanırsa, mecliste yeniden seçim mi yapılacağı, daha az oy alan ve meclis üyesi olan Coşkuntuncel’in mi seçilmiş sayılacağı konusu ilgili tarafların hukukçuları tarafından incelenmeye başlandı. Ancak ‘yürütmeyi durdurma’ seçimle ilgili olduğu için yeniden seçim yapılması görüşü ağırlık kazanıyor.

YENİ BİR SÜREÇ BAŞLAYACAK

İdare mahkemesine yaptığı başvuru sonucu ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilen Avukat Yusuf Akıncı, yeni bir sürecin başlayacağını söyledi. Adana İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı alarak adliyeden çıkarken açıklama yapan Avukat Akıncı, “Herhangi bir vatandaş olarak Adana İdare Mahkemesi’nde sayın Çelikcan’ın başkanlığının yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle dava açmıştım. Sayın mahkeme bu değerlendirmeyi yapmış ve yürütmeyi durdurma kararı almıştır. Bu şu anlama geliyor. Sayın Çelikcan’ın büyükşehir belediye başkanlığı usulsüzdür ve yasalara aykırıdır. Olay bundan ibarettir. Belediye başkan vekilliğinden düşürüldüğüne dair mahkeme karar vermiştir. Yeni bir süreç başlayacak. Kararla ilgili, yargıya intikal ettiği için başka bir açıklama yapamayacağım” dedi.

DURAK CEPHESİ

Bakanlığın açtığı soruşturmalar üzerine 28 Mart’ta görevden uzaklaştırılan Aytaç Durak, bu karara idare mahkemesinde itiraz etmiş, ancak ‘yürütmeyi durdurma’ istemi kabul edilmeyip, davaya esastan bakılması kararlaştırılmıştı. Yasa gereği belediye başkanları en çok 2 ay süreyle görevden uzaklaştırılabildiği için, Durak’ın 28 Mayıs’ta göreve dönmesi gerekiyor. Ancak Bakanlık isterse, bu süreyi 2’şer aylık dilimlerle uzatabiliyor.

Durak, son gelişmeler üzerine DHA’ya yaptığı açıklamada, “Bu konuda baştan itibaren yığınla hukuksuzluk yapılıyor. Bakanlık üst düzey bürokratları gelip yerel mahkeme yetkilileri ile görüşmeler yapıyor. Bu konuda Ak Parti’nin hukuk tanımazlığının en somut göstergelerinden biridir. Ak Parti dışındaki bütün partileri konuya duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

Durak, mahkeme kararını değerlendirirken de, teamüllere göre bir seçimde kazanan adayın kusurlu olması halinde ikinci sıradaki adayın kazanmış sayıldığını, bu değerlendirmeye göre MHP Adayı Fethi Coşkuntuncel’in başkanvekilliğine getirilmesi gerektiğini savundu. Durak, başkanvekilliği seçiminin yeniden yapılması veya Meclis’in süresi içinde işlem yapamamış sayılarak feshinin de gündeme gelebileceğini hatırlattı.


Bünyamin YIL/ADANA, (DHA)