T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/10712
K. 2015/22609
T. 1.10.2015

• ADİ ORTAKLIK MALLARI ÜZERİNDEKİ HACİZLERİN KALDIRILMASI İSTEMİ ( Herhangi Bir Şeyin Tamamının Veya Hissesinin Üzerinde Adi Ortaklığın Mülkiyetinin Var Olabilmesi İçin Bu Şeyin Adi Ortaklık Adına Kayıtlı Olması Gerektiği - Borçlunun Üzerine Haciz Konulan Araç ve Taşınmaz Hisselerinin Borçlu Şirket Adına Kayıtlı Olduğu/Haciz Konan Taşınmaz Ve Araçlar Adi Ortaklık Adına Kayıtlı Olmadığından Şikayetin Reddi Gerektiği )

• KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ HACİZ YOLU İLE TAKİP ( Borçlunun 1/2 Hissesinin Bulunduğu Araç Ve Taşınmazların Üzerine Haciz Konduğu/Hisselerin Adi Ortaklık Adına Değil Borçlu Şirketin Adına Kayıtlı Olduğu - Haciz Konan Taşınmaz Ve Araçlar Adi Ortaklık Adına Kayıtlı Olmadığından Şikayetin Reddi Gerektiği )

• ADİ ORTAKLIK ADINA KAYITLI MALLAR ( Üzerinde Adi Ortaklığı Oluşturan Gerçek Ve Tüzel Kişilerin Elbirliği İle Mülkiyet Haklarının Bulunduğu/Herhangi Bir Şeyin Tamamının Veya Hissesinin Üzerinde Adi Ortaklığın Mülkiyetinin Var Olabilmesi İçin Bu Şeyin Adi Ortaklık Adına Kayıtlı Olması Gerektiği - Haciz Uygulanan Hisseler Adi Ortaklık Adına Kayıtlı Olmadığından Şikayetin Reddedileceği )

6098/m. 638/1

ÖZET : Adi ortaklık mallarının üzerinde, adi ortaklığı oluşturan gerçek ve tüzel kişilerin elbirliği ile mülkiyet hakları bulunur. Herhangi bir şeyin tamamının veya hissesinin üzerinde adi ortaklığın mülkiyetinin var olabilmesi için, bu şeyin adi ortaklık adına kayıtlı olması gerekir. Somut olayda; borçlunun 1/2 hissesinin bulunduğu araç ve taşınmazların üzerine haciz konulmuştur. Haciz uygulanan hisseler ise, adi ortaklık adına değil, borçlu şirket adına kayıtlıdır. Bu durumda haciz konan araç ve taşınmazların adi ortaklık adına kayıtlı olduğundan bahsedilemeyeceğinden şikayetin reddi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

KARAR : Alacaklı tarafından borçlu hakkında çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takibe karşı borçlu icra mahkemesine başvurusunda, kendisinin de ortağı olduğu adi ortaklığın araç ve taşınmazları üzerine haciz konduğunu, haciz konan taşınmazlar ve araçların adi ortaklığa ait olduğunu ileri sürerek haczin kaldırılmasını talep etmiş, mahkemece şikayetin kabulüne ve hacizlerin kaldırılmasına karar verilmiştir.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 638/1. maddesinde "Ortaklık için edinilen veya ortaklığa devredilen şeyler, alacaklar ve ayni haklar, ortaklık sözleşmesi çerçevesinde elbirliği hâlinde bütün ortaklara ait olur." hükmü mevcuttur. Bu hükme göre adi ortaklık mallarının üzerinde, adi ortaklığı oluşturan gerçek ve tüzel kişilerin elbirliği ile mülkiyet hakları bulunmaktadır. Herhangi bir şeyin tamamının veya hissesinin üzerinde adi ortaklığın mülkiyetinin var olabilmesi için, bu şeyin adi ortaklık adına kayıtlı olması gerekmektedir.

Takip dosyasının incelenmesinde; borçlunun 1/2 hissesinin bulunduğu araç ve taşınmazların üzerine haciz konduğu anlaşılmaktadır. Haciz uygulanan hisselerin ise, adi ortaklık adına değil, borçlu şirketin adına kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda haciz konan araç ve taşınmazların adi ortaklık adına kayıtlı olduğundan bahsedilemez.

O halde mahkemece haciz konan taşınmaz ve araçlar adi ortaklık adına kayıtlı olmadığından şikayetin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulü isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366. ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


kazanci.com.tr