Heykeltıraş Zafer Sarı'nın avukatı Zeki Kahraman, Antalya 2. İdare Mahkemesinde görülen davada karara varıldığını bildirdi.

Konuyla ilgili iki ayrı davanın görüldüğünü ifade eden Kahraman, ''Birinci davamız Belediye Başkanının hukuka aykırı olarak heykeli yerinden sökmesiydi. Mahkeme, bu konuda, belediye başkanının yaptığı işlerin hukuka uygun olmadığı ve iptali yönünde karar verdi. İkinci dava da heykelin başka bir yere monte edilmesiyle ilgiliydi. O işlemin de iptalini istemiştik. Mahkeme, heykelin Kuğulu Park'a montajının da hukuka uygun olmadığına karar verdi'' dedi.

Kararla ilgili ''Beklediğimiz bir sonuçtu'' diyen avukat Kahraman, kararın Kemer Belediye Başkanlığına tebliğ edilmesini beklediklerini, daha sonra da mahkeme kararının yerine getirilmesini isteyeceklerini kaydetti.

Başkan Gül'ün mahkeme kararlarını yerine getirme zorunluluğu olduğuna dikkati çeken Kahraman, ''Karara uymaz ve mahkeme kararını yerine getirmezse başkan ve diğer ilgililer hakkında cezai şikayetimizi yaparız'' diye konuştu.
Kahraman, Heykeltıraş Zafer Sarı'nın manevi açıdan mağdur edildiğini düşündüğünü, bu nedenle Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül hakkında manevi tazminat davası açmak için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

''HÜMANİZMİ YAŞAYAMAYACAK MIYIZ?''

Heykeltıraş Zafer Sarı da, kararı çok doğru bulduğunu ve çok sevindiğini belirtti.

Bu kararın Türkiye'nin başka kentlerindeki heykeltıraşlar için de emsal teşkil edeceğine dikkati çeken Sarı, Türkiye genelinde pek çok heykelin yerinden kaldırıldığını veya yer değiştirdiğini hatırlattı.

''Türkiye'nin bu konuda bir ayıbı var'' diyen Sarı, şöyle konuştu:

''Ama ne yazık ki genelde su yüzüne çıkarılmıyor, üzeri kapatılıyor. Türkiye'de heykeltıraşlığın 80 yıllık tarihi var. Cumhuriyetle başlamış bu sanat. Çok taze olduğu için de tabana yayılamadı. Tabana yayılabilmesi için politikacıların desteğini beklerken kösteğiyle karşılaşılıyor. Daha önce başka kentlerde de gördük. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de bir heykeli müstehcen bularak kaldırtmıştı. Halbuki tamamen soyut bir parçaydı. Yani somut da olsa soyut da olsa insanların kafasında heykel yasağı kavramı aşılamıyor. Bu yüzden de kent meydanlarının düzenlemelerinde ibrik, kase, birkaç sivri demir koyuyorlar. Böylece olay çözülüyor. Bu mudur yani? Hiçbir zaman hümanizmi yaşayamayacak mıyız? Rönesansı toprağımızda uygulayamayacak mıyız? Bedenimizde ne var, buna saygı duymamız lazım. Niye utanalım? Özellikle turizm beldelerinde, 5 yıldızlı otellerde, plajlarda, halka açık her yerde bikiniyle gezmek serbestken demir heykelin çıplaklığını da tartışmak lazım.''

Zafer Sarı, avukatıyla görüşme halinde olduğunu, Kemer Belediye Bakanı Mustafa Gül hakkında manevi tazminat davası açmaya hazırlandıklarını kaydetti.

Kemer Belediye Başkanı Gül de haberi bu sabah aldığını ancak henüz belediyeye tebligat ulaşmadığını bildirdi.

Gül, ''Hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Böyle iki çıplak heykelin Atatürk Caddesi gibi bir isme layık olmayan bir yere konulması etiğime uygun değildi'' dedi.

İtiraz için 2 aylık sürelerinin olduğunu belirten Gül, karara itiraz edeceklerini kaydetti.

Kemer'de önceki belediye başkanı döneminde heykeltıraş Zafer Sarı'ya yaptırılan, Çınarlı Kavşağı'na yerleştirildikten sonra tartışmalara neden olan kadın ve erkek figürlerinin yer aldığı ''Aşk Yağmuru'' adı verilen heykel, 29 Martta göreve gelen Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül tarafından ''genç kızların ahlakını, ailelerin huzurunu bozduğu'' öne sürülerek kaldırılmıştı. Tartışmalar üzerine Antalya Valiliği inceleme başlatmış, heykel daha sonra Kuğulu Park alanına yerleştirilmişti.

AA