AVUKATLIK ÜCRETİNİN BELLİ BİR İŞE HASREDİLMESİ

Madde 173 - Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, kararlaştırılan avukatlık ücreti yalnızca avukatın üzerine almış olduğu işin karşılığı olup, mukabil dava, bağlantı ve ilişki bulunsa bile başka dava ve icra kovuşturmaları veya her türlü hukukî yardımlar ayrı ücrete tabidir.


T.C.
YARGITAY
6. CEZA DAİRESİ
ESAS NO. 2015/7979
KARAR NO. 2015/45219
KARAR TARİHİ. 20.11.2015

1136/m. 163, 164, 171

ÖZET : Avukatlık sözleşmesinin kesin hüküm elde edilince sona ereceğinin, kesinleşme sürecinden sonraki işlemler için aynı avukatın işe devam etmesi isteniyorsa ayrı bir avukatlık sözleşmesi yapılması gerektiğinin hükme bağlanmış olması karşısında; kendisine tebliğ olunan hükmü temyiz eden avukatın, kesin hükümden sonra alınmış vekaletnamesi varsa eklenmesi, yoksa hükümlünün önceki yargılama aşamasında atadığı vekili ile aralarındaki avukatlık sözleşmesinin devam edip etmediği ve adı geçen avukatın temyizine olur verip vermediği saptanarak hükümlünün, hükmü temyiz etmesi durumunda da bu konuda ek tebliğname düzenlenmek suretiyle incelenmek üzere iadesine karar verilmiştir

DAVA : Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

KARAR : Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 06.03.2007 gün ve 2007/6-13-2007/54 sayılı kararı ile, avukatlık sözleşmesinin kesin hüküm elde edilince sona ereceğinin, kesinleşme sürecinden sonraki işlemler için aynı avukatın işe devam etmesi isteniyorsa ayrı bir avukatlık sözleşmesi yapılması gerektiğinin hükme bağlanmış olması karşısında; kendisine tebliğ olunan hükmü temyiz eden Avukat E. D.'nin, kesin hükümden sonra alınmış vekaletnamesi varsa eklenmesi, yoksa hükümlü E. T.'in önceki yargılama aşamasında atadığı vekili Avukat E. D. ile aralarındaki avukatlık sözleşmesinin devam edip etmediği ve adı geçen avukatın temyizine olur verip vermediği saptanarak,

SONUÇ : Hükümlünün, hükmü temyiz etmesi durumunda da bu konuda ek tebliğname düzenlenmek suretiyle incelenmek üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına İADESİNE, 20.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



kararara.com