Mahkemeye 'Balyoz' resti

YAŞ'ta terfi edemeyen Balyoz sanığı 3 general hakkında, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin verdiği terfi kararına Başbakanlık'ın tepkisi sert olacak. Başbakan Erdoğan onaylarsa, generallerin terfisi gerçekleşecek. Ancak bir gün sonra Milli Savunma Bakanı'nın imzası ile açığa alınacaklar.

Hükümet, Askeri mahkemenin Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına rağmen terfi kararı verdiği verdiği Balyoz sanığı generallerle ilgili geri adım atmıyor. Mahkemenin Başbakanlık'ın itirazına olumsuz cevap vermesi durumunda üç askerin açığa alınması gündemde.

Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Balyoz davası sanıkları Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu haklarındaki yakalama kararı nedeniyle terfi ettirilmedi. Ancak bir üst rütbedeki subayların görev yapacakları birimlere tayin edildiler. 3 general uzun süre Genelkurmay tarafından izinli sayıldı. Terfi edemedikleri için 30 Ağustos tarihinde emekli edilmeleri gereken generaller, haklarındaki yakalama kararının kaldırılmasının ardından Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurarak terfilerini talep etti. Yapılan yargılama sonucunda Başbakanlık'ın karşı görüşüne rağmen AYİM terfi ettirilmeme kararının yürütmesini durdurdu. Karar Milli Savunma Bakanlığı'na ve Başbakanlığa iletildi.

'KARAR UYGULANMASIN' ÖNERİSİ

Başbakanlık, Balyoz sanıklarının terfi ettirilmesinin önünü açan AYİM kararına resmen itiraz etti. Ancak 3 generalin; Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın imzasını taşıyan bir kararname ile terfi ettirilmeleri için 60 günlük süre de başlamış oldu. Kendisinin de imzası bulunan YAŞ kararına rağmen terfiyi onaylamak istemeyen Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile bir heyet oluşturuldu. Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı bürokratlarından oluşan heyet; itirazın kabul edilmemesi durumunda atılabilecek adımları masaya yatırdı. Mahkeme kararının, hukuki gerekçelerle yok sayılması ve kararın uygulanmaması da tartışıldı. Ancak bu formülden 'Mahkeme kararlarını uygulamayan idare' konumuna düşmemek için vazgeçildi.

KARARI ERDOĞAN VERECEK

Toplantıda ağırlık kazanan görüşe göre, AYİM Başbakanlık'ın itirazına rağmen terfi konusunda ısrar ederse; 3 general 60 günün sonunda yeni bir kararname ile terfii ettirilecek. Terfiden bir gün sonra ise haklarında açılmış bir kamu davası olan 3 Balyoz sanığı, TSK Personel Kanunu 65. maddesine göre, Milli Savunma Bakanı'nın imzası ile açığa alınacak. Bu sayede her şey hukuk çerçevesinde gerçekleşmiş olacak. Bu konuda son kararı Başbakan Erdoğan verecek.

EMEKLİ OLANIN TERFİSİ İMKANSIZ

Genelkurmay Başkanlığı, terfi edemeyen 3 general için izin formülüne sığınmıştı. Ancak kanuna göre; görevdeki bekleme süreleri dolduğu halde terfi edemeyen generaller, o yılın 30 Ağustos tarihinde emekliye sevk ediliyor. Başbakanlık hukukçularına göre; 30 Ağustos itibari ile 'emekli' olan 3 Balyoz sanığını izinli saymak imkânsız. Hukukçular 'ölü' örneğini veriyor. Ölen bir memurun terfisi nasıl imkansız ise 'hukuken emekli' sayılan memurların terfisinin de imkansız olduğu belirtiliyor. Anayasa'nın 125. maddesinde yapılan değişiklik ile YAŞ'ın ilişik kesme kararlarına yargı yolu açıldı. Fakat terfi işlemleri ve kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma kararlarına hala yargı yolu kapalı. Başbakanlık hukukçuları, AYİM'in 3 generalin başvurusunu sırf bu nedenle usulden reddetmesi gerektiğinin altını çiziyor.




Kaynak: Star / Seçkin Ergün / Ankara