Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti, ''kişilik hakları ile parti tüzel kişiliğine saldırıda bulunulduğu'' iddiasıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aleyhinde açılan davada, her bir davacı için 10 bin TL olmak üzere toplam 20 bin TL manevi tazminat kazandı.

Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu ile Bahçeli'nin avukatı Hamit Kocabey katıldı.

Avukat Cemaloğlu, daha önceki beyanlarını tekrarlayarak, dava konusu ifadeler ile her iki müvekkilinin kişilik haklarının ihlal edildiğini savundu. Cemaloğlu, davanın kabul edilmesini talep etti.

Avukat Kocabey ise tarafların siyasi kişiler olduğunu ve toplum önünde bulunduklarını belirterek, değişik mahkemelerce aynı sözlerden dolayı verilen ret kararlarının Yargıtay tarafından da onandığını söyledi. Kocabey, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Yargıç Mahmut Ülgey, davayı kısmen kabul ederek, her bir davacı için 10 bin TL olmak üzere toplam 20 bin TL manevi tazminatın, yasal faiziyle birlikte Bahçeli'den tahsil edilmesine karar verdi.

Davanın dilekçesinde, Bahçeli'nin, 8 Kasım 2009 tarihinde, MHP 9. Olağan Büyük Kurultayı açılışında yaptığı konuşmada, ''siyasi bir eleştirinin ötesinde, AK Parti ve Erdoğan'ı ağır bir biçimde suçlayıcı ve aşağılayıcı ifadeler kullandığı'' ileri sürülmüştü.

Dilekçede, söz konusu ifadelerle ''kişilik hakları ile parti tüzel kişiliğine saldırıda bulunulduğu'' iddia edilerek, Bahçeli'den, yasal faiziyle birlikte her bir davacı için 100 bin TL olmak üzere toplam 200 bin TL manevi tazminat talep edilmişti.

AA