Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesiyle ilgili, 8'i tutuklu 13 sanık hakkında açılan davada, 6 kişiye 44 kez ağırlaştırılmış müebbet, yaşı küçük olan 1 sanığa 44 kez 15 yıl, evinde silah bulunduran 1 kişiye 15 yıl, havaya ateş açtığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan 1 kişiye ise 6 ay hapis cezası verildi.

Tutuksuz yargılanan 4 kişi ise beraat etti.

Güvenlik nedeniyle Çorum Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın sekizinci duruşması öncesinde Çorum Adliyesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı.

Tutuklu sanıklar, duruşma için saat 09.15'de adliyeye getirildi. Daha sonra adliye sarayının arka kapısından köy muhtarı Abdurrahman Çelebi ile 16 mağdur yakını ve 3 avukat giriş yaptı.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "zorunlu kapalılık" başlıklı 185/1. maddesi gereği kapalı yapılan ve 10.45'te başlayan duruşmaya, sadece taraflar alındı.

Daha önceki duruşmada eksik olan evrakın mahkeme heyetine sunulmasıyla başlayan duruşma, sanıkların sırasıyla savunmalarını yapmasıyla devam etti.

Sanık ile müşteki ve mağdur avukatlarının söz almasının ardından, savcı daha önceki mütalaasını tekrarladı. Yaklaşık 3 saat süren duruşmada, sanık, sanık avukatları ile müşteki avukatlarına son sözleri sorulmasının ardından, mahkeme heyeti, müzakere için duruşmaya ara verdi.

Tarafların salona alınmasıyla 15.45'de tekrar başlayan duruşmada, mahkeme heyeti hükmü açıkladı.

Buna göre, M.Ç, kardeşi A.Ç, M.E.Ç, M.S.Ç, S.Ç. ve Ö.Ç'ye 44 kez ağırlaştırılmış müebbet, 14 yaşındaki M.Ş.Ç'ye 44 kez 15 yıl, evinde silah bulunduran A.Ç'ye 15 yıl, havaya ateş açtığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan M.Ç'ye de 6 ay hapis cezası verildi.

Tutuksuz yargılanan M.A.Ç, A.Ç, A.Ç. ve A.Ç. ise beraat etti. Geniş güvenlik önlemleri altında adliyeden çıkartılan sanıklardan birinin "Yaşasın kötülük", diğerinin de "Çorum'da adalet yok" diye slogan attığı görüldü.

Sanık avukatları cezayı fazla buldu

Kararı değerlendiren sanık avukatlarından Eşref Kaya, "Verilen cezaları fazla bulduk. Kararı, duruşmalı olarak temyize götüreceğiz" dedi.

Kaya, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, davanın yoğun kamuoyu baskısı altında görüldüğünü söyledi. Verilen kararları kamuoyu ve medya baskısı altında verildiğini öne süren Kaya, "Verilen cezaları fazla bulduk. Kararı duruşmalı olarak temyize götüreceğiz. Suçu işleyenler, suçlarını kabul ettiler, ama suça karışmayanlar da cezalandırıldı" görüşünü savundu.

Mahkeme heyetinin davayla ilgili gerekçeli kararını yaklaşık bir ay içerisinde açıklayacağını bildiren Kaya, mahkemenin davayla ilgili hükmünün yaklaşık 250 sayfayı bulduğunu bildirdi.

Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi de, yaklaşık bir yıldır çıkacak kararı beklediklerini vurgulayarak, adaletin yerini bulduğunu düşündüklerini, ancak yaralarının kolay kolay kapanmayacağını kaydetti.

Olayın bundan sonra büyümeyeceğini, kan davasına dönüşmeyeceğini umduklarını ifade eden Çelebi, "Olay bitti. İlk günden beri söylüyorduk, adalete güveniyorduk. Bu güvenimiz boşa çıkmadı. Türkiye'de hiçbir suç cezasız kalmaz" dedi.

Önceki duruşmalardan detaylar...

14 Ekim'deki ikinci duruşmada, saldırı tarihindeki benzer hava şartlarında Bilge köyünde keşif yapılması kararlaştırılmıştı.

Davanın üçüncü duruşmasının yapıldığı 20 Kasım'da tutuklu sanıklardan A.Ç'nin tahliyesine karar verilmişti.

Mahkeme heyeti, dördüncü duruşmanın yapıldığı 28 Aralık'ta, keşif raporlarının beklenmesi için duruşmayı ertelemişti.

8 Şubat'taki beşinci duruşmada ise mahkeme heyeti, 26 Kasım'da Mazıdağı Asliye Ceza Mahkemesi'nce Bilge köyünde yapılan keşif raporlarının incelenmesi ve eksik evrakın tamamlanması için duruşmayı ertelemişti.

12 Mart'ta yapılan altıncı duruşmada ise Cumhuriyet Savcısı, 8'i tutuklu toplam 13 sanık hakkında mütalaa vermek için dosyayı istemiş, 12 Nisan'daki yedinci duruşmada da mahkeme heyetine mütalaasını sunan savcı, 13 sanıktan tutuksuz yargılanan M.A.Ç, A.Ç, A.Ç, A.Ç. ve M.Ç'nin beraatını istemiş, mahkeme heyetinin avukatların savunma yapmaları amacıyla ek süre verilmesi için duruşmayı 26 Nisan'a ertelemişti.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ''zorunlu kapalılık'' başlıklı 185/1'inci maddesi gereği kapalı yapılan duruşmaya sadece taraflar alınıyor.

Tutuklu 7 sanık hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürme'' suçundan 36'şar kez, 7 çocuğun öldürülmesi suçundan 7'şer kez ve hamile olduğu bilinen kadını öldürmek suçundan 1'er kez olmak üzere 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, bu sanıkların 4'ü çocuk 10 kişiyi de ''kasten öldürmeye kalkışma'' suçundan 200'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

İddianamede, evinde 6 adet el bombası bulunan Ahmet Çelebi hakkında ise 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Cnn Türk