Mala zarar verdiği iddiasıyla hakkında Rize 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılan Eşref Baş, 6 ay hapis ve 600 TL para cezasına çarptırıldı. Mahkeme Başkanı, daha sonra cezayı sanığın iyi hali ve sabıkası bulunmaması nedeniyle Denetimli Serbestlik Uygulaması kapsamında 2 ay boyunca ‘kendi evini boyama ve tadilatını yapma’ cezasına çevirdi.

Rize Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Merkezi Şube Müdürlüğü uzmanları Eşref Baş'ın cezaya uygun davranıp davranmadığını kontrol etmek için ailsiyle birlikte yaşadığı evine gidince, Baş'ın hayatı da değişti. Eşref Baş'ın babasıyla yaşadığı evin fiziki şartlarının çok kötü durumda olduğunu gören uzmanlar, mevcut şartların mahkeme kararının uygulanmasına olarak sağlamadığını tespit etti. Eşref Baş'a yardım etmeye karar veren uzmanlar, kendi imkanları ve çeşitli yardım kuruluşlarından topladıkları yardımlarla evin pencerelerini yeniledi, iç ve dış boyasını yaptırdı. Kullanılamayacak durumdaki başta beyaz eşya ve koltuklar olmak üzere eşyalar da yenilendi. Eşref Baş da tüm bu yenileme çalışmalarına bizzat yardım ederek cezasını tamamlamış oldu. Uzmanlar Eşref Baş'ı ayrıca bir markette işe yerleştirdi.

‘BU CEZA BANA ÖDÜL OLDU’

Eşref Baş, mala zarar verdiği gerekçesiyle aldığı hapis cezasının kendi evini tadilatını yapma cezasına çevrildiğini belirterek, “Bu ceza benim için iyi oldu. Yoksa cezaevine girmek zorunda kalacaktım. Hem evimi boyadım, evi düzene soktum hem de buldukları iş sayesinde çalışmaya başladım. Bu ceza bana ödül gibi oldu” diye konuştu. Baş'ın çalıştığı marketin sahibi Mehmet Karali de toplumun bu tür gençlere sahip çıkması gerektiğini belirterek “Adliye'den arayan arkadaşlar böyle bir genç olduğunu ve ona iş aradıklarını söylediler. Ben de topluma kazandırma adına seve seve iş verdim. Birçok esnafımız bu gençlere sahip çıkmıyor, iş vermiyor. O zaman ileride daha kötü olaylar oluyor. Bu tür gençlere sahip çıkmalıyız. İşini çok da güzel yapıyor, memnunum” dedi.


Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)