İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile Takasbank ve aracı kurum çalışanlarının oluşturduğu kooperatife mahkeme şoku... Vatan'dan Ercan SARIKAYA'nın haberine göre, Alibeyköy'de 600 konutluk projenin planlarında yapılan değişiklikleri kanuna aykırı bulan mahkeme heyeti ruhsatı iptal etti. KİPTAŞ'ın yürüttüğü inşaatlar kaçak durumuna düştü. Hamleleriyle para piyasasına yön veren borsacılar kara kara milyon dolarlık evleri nasıl kurtaracaklarını düşünüyor.

KİMSE YAPAMADI
70 dönüm arazi yaklaşık 17 yıl önce 'rekreasyon alanı' olarak adlandırılan dinlenme bölgesi olarak planlandı. Alanda iki katı geçmeyen tesisler, su oyunları parkı, futbol, voleybol sahaları, yürüyüş  parkuru olması öngörülüyordu. Bugün üzerinde dev sitelerin yükseldiği arazinin kaderiyse yıllar içinde adım adım şöyle değişti:
- 2004'te bir özel şirket araziyi konut ve ticaret alanına aldırmak için başvurdu. Belediye meclisi teklifi kabul etmedi. Arazi ardından İMKB, Takasbank ve aracı kurum çalışanlarının oluşturduğu Finanskent Konut Yapı Kooperatifi'ne geçti.
- 2006'da başkanlığını eski İMKB Başkan Yardımcısı Cavit Savcı'nın yürüttüğü kooperatif plan tadilatı teklifinde bulundu. Meclis bu teklifi de reddetti.
-  2008'de kooperatif KİPTAŞ ile kat karşılığı sözleşme imzalayınca her şey değişti. İnşaat izni verilmeyen arazinin planları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden CHP'nin de desteği ile geçti.
-  Yeni planla arazinin yüzde 40'ı kamuya terk edilirken yaklaşık 110 bin metrekare ve yükseklik serbest, konut ve ticaret alanları ihtiyacına cevap verebilecek büro, tesis, kreş, ilköğretim tesisi, lokal, spor tesisi, alışveriş merkezinin önü açıldı.
-  İnşaatlar başladı. TEM otoyoluyla bağlantılar yapıldı. Binalar hızla yükseldi.
-  Mimarlar Odası ve şahıslar itirazda bulundu. Belediye Meclisi'nden sonuç alamayınca şikayeti, inşaat ruhsatının imar kanununa aykırı verildiğini belirterek İstanbul İdare Mahkemesi'ne taşıdılar. Mahkeme itirazları haklı bulup  ruhsatları iptal etti.
- Mahkemenin planları iptal etmesi üzerine KİPTAŞ yeni plan teklifi hazırladı. Biten inşaatlar için hazırlanan yeni teklifte inşaat metrekaresinin 180 bine çıkartılması da istendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilen plan tadilat teklifi kabul edilmedi.

FİYATLAR 250 İLA 800 BİN ARASINDA DEĞİŞİYOR
Planları ve inşaat ruhsatları İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Finanskent konutlarının sahipleri şokta... Satışa sunulan dairelerin 250 ila 800 bin lira arasında satıldığı Finanskent, kaçak gecekondu durumuna düşünce daire sahiplerini bu yıl temmuzda teslim edilmesi planlanan konutların durumunun belirsizliği endişesi sardı.


Vatan