T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2021/3016
K. 2021/4333
T. 2.6.2021

EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI ( Yapılan Soruşturma ve Toplanan Delillerden Gerçekleşen Kusurlu Davranışlara Göre Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılmasına Sebebiyet Veren Vakıalarda Tarafların Eşit Kusurlu Olduğunun Kabulü Gerekirken Hatalı Kusur Belirlemesi Sonucu Davalı Davacı Kadının Davacı Davalı Erkeğe Göre Ağır Kusurlu Olduğunun Kabulünün Doğru Olmadığı )

BOŞANMA NEDENİYLE TAZMİNAT ( Boşanmaya Sebebiyet Veren Vakıalarda Taraflar Eşit Kusurlu Olup Boşanmaya Sebep Olan Olaylarda Eşit Kusurlu Eş Yararına Maddi ve Manevi Tazminata Karar Verilemeyeceği/Davacı Davalı Erkek Yararına TMK 174/1-2. Madde Koşulları Oluşmadığından Davacı Davalı Erkeğin Maddi ve Manevi Tazminat Taleplerinin Reddine Karar Verilmesi Gerekirken Hatalı Kusur Belirlemesi Sonucu Hüküm Kurulmasının Doğru Olmadığı )

YOKSULLUK NAFAKASI ( Boşanma Yüzünden Yoksulluğa Düşecek Taraf Kusuru Daha Ağır Olmamak Koşuluyla Geçimi İçin Diğer Taraftan Mali Gücü Oranında Süresiz Olarak Nafaka İsteyebileceği Nafaka Yükümlüsünün Kusuru Aranmayacağı/Toplanan Delillerle Boşanmaya Sebep Olan Olaylarda Davalı Davacı Kadının Daha Ağır Kusurlu Olmadığı Her Hangi Bir Geliri ve Malvarlığının Bulunmadığı Boşanma Yüzünden Yoksulluğa Düşeceği Gerçekleşmekle Davalı Davacı Kadın Yararına Geçimi İçin Uygun Miktarda Yoksulluk Nafakası Takdiri Gerekirken İsteğin Reddinin Doğru Görülmediği )

BOŞANMAYA SEBEBİYET VEREN VAKIALARDA EŞİT KUSURLU OLMA ( Yapılan Soruşturma ve Toplanan Delillerden Gerçekleşen Kusurlu Davranışlara Göre Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılmasına Sebebiyet Veren Vakıalarda Tarafların Eşit Kusurlu Olduğunun Kabulü Gerekirken Hatalı Kusur Belirlemesi Sonucu Davalı Davacı Kadının Davacı Davalı Erkeğe Göre Ağır Kusurlu Olduğunun Kabulünün İsabetsizliği )

4721/m.174,175

ÖZET : 1-Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, bölge adliye mahkemesince belirlenen ve gerçekleşen kusurlu davranışlara göre evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebebiyet veren vakıalarda tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü gerekirken, hatalı kusur belirlemesi sonucu davalı-davacı kadının, davacı-davalı erkeğe göre ağır kusurlu olduğunun kabulü doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir.

2-Boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda taraflar eşit kusurludur. Boşanmaya sebep olan olaylarda eşit kusurlu eş yararına maddi ve manevi tazminata karar verilemez. Davacı-davalı erkek yararına Türk Medeni Kanunu'nun 174/1-2. madde koşulları oluşmamıştır. O halde davacı-davalı erkeğin maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken, hatalı kusur belirlemesi sonucu hüküm kurulması doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir.

3-Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Toplanan delillerle, boşanmaya sebep olan olaylarda davalı-davacı kadının daha ağır kusurlu olmadığı, her hangi bir geliri ve malvarlığının bulunmadığı, boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği gerçekleşmiştir. O halde, davalı-davacı kadın yararına geçimi için uygun miktarda yoksulluk nafakası takdiri gerekirken isteğin reddi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı kadın tarafından erkeğin davasının kabulü, kusur belirlemesi, erkek yararına hükmedilen tazminatlar, yoksulluk nafakası ve tazminat taleplerinin reddi, tedbir ve iştirak nafakasının miktarı yönünden; davacı-davalı erkek tarafından ise katılma yoluyla; kadının nafaka davasının kabulü, kusur belirlemesi, tazminatların miktarı, velayet ve kişisel ilişki yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1-)Davacı-davalı erkeğin tedbir nafakası davasına yönelik temyiz dilekçesinin incelenmesinde;

6100 Sayılı HMK'nın 362. maddesinin 1. fıkrasının b bendi uyarınca "Miktar veya değeri kırk bin Türk Lirasını (bu tutar dâhil) geçmeyen davalara ilişkin kararlar” temyiz edilemez. 02.12.2016 tarihli 6763 Sayılı Kanun'un 44. maddesiyle de 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na eklenen ek madde 1 uyarınca temyiz parasal sınırlarının (HMK m/341, 362) Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298. maddesine göre her yıl tespit ve ilan edilecek yeniden değerleme oranında artırılması öngörülmüştür. Karar tarihi itibariyle bu miktar "78.630 TL" olarak belirlenmiştir.

Somut olayda mahkemece kabulüne karar verilen nafaka miktarı 14.400 TL olup, bölge adliye mahkemesince tedbir nafakası davasına yönelik verilen karar kesindir. Bu nedenle davacı-davalı erkeğin bu yöne ilişkin temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.

2-)Tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-davalı erkeğin tüm, davalı-davacı kadının aşağıdaki bentlerin dışında kalan sair temyiz itirazları yersizdir.

3-)Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, bölge adliye mahkemesince belirlenen ve gerçekleşen kusurlu davranışlara göre evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebebiyet veren vakıalarda tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü gerekirken, hatalı kusur belirlemesi sonucu yazılı şekilde davalı-davacı kadının, davacı-davalı erkeğe göre ağır kusurlu olduğunun kabulü doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir.

4-)Yukarıda 2. bentte açıklandığı üzere boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda taraflar eşit kusurludur. Boşanmaya sebep olan olaylarda eşit kusurlu eş yararına maddi ve manevi tazminata karar verilemez. Davacı-davalı erkek yararına Türk Medeni Kanunu'nun 174/1-2. madde koşulları oluşmamıştır. O halde davacı-davalı erkeğin maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken, hatalı kusur belirlemesi sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir.

5-)Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.(TMK m. 175) Toplanan delillerle, boşanmaya sebep olan olaylarda davalı-davacı kadının daha ağır kusurlu olmadığı, her hangi bir geliri ve malvarlığının bulunmadığı, boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği gerçekleşmiştir. O halde, davalı-davacı kadın yararına geçimi için uygun miktarda yoksulluk nafakası takdiri gerekirken isteğin reddi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple tedbir nafakası davasına yönelik temyiz dilekçesinin REDDİNE, temyiz edilen hükmün yukarıda 3. 4. ve 5. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyize konu diğer bölümlerin ise yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden ...'ye yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 292.10 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatıran ....'e verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi.02.06.2021 (Çrş.)

kazanci.com.tr