Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) cezaevine silah, uyuşturucu, uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı dışında kalan ancak yasak ilan edilen eşyanın sokulmasını düzenleyen hükmü iptal etti. Mahkemenin kararı Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Anayasa Mahkemesi, Hakkari Sulh Ceza Mahkemesi'nin TCK'nın 297. maddesinin 2 fıkrasının iptal edilmesi istemiyle yaptığı başvuruyu karara bağladı. Söz konusu 297'nci maddenin 2. fıkrası "infaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı dışında kalıp da yetkili makamlar tarafından infaz kurumuna veya tutukevine sokulması yasaklanmış bulunan eşyayı, bu yasağı bilerek, infaz kurumuna veya tutukevine sokan veya bulunduran ya da kullanan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünü düzenliyor. Anayasa bugün yaptığı toplantıda 297. maddesinin 2. fırkasının Anayasa'ya aykırı olduğuna karar vererek iptal etti. İptal kararı Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

-TALEPLER REDDEDİLDİ-

Anayasa Mahkemesi çeşitli mahkemelerden gelen iptal istemli başvuruları da karara bağladı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal istemlerini reddettiği maddeler şunlar:
"İş Kanunu'nun 20. maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan " kesin olarak " ibaresi. Bankacılık Kanunu'nun; 160. maddesinin birinci fıkrasında yer alan " ile diğer mensupları " ibaresi ile 161. maddesinin birinci cümlesi. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun ekindeki, 5436 sayılı Kanun'un 12. maddesiyle değiştirilen I sayılı cetvelin Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri başlıklı bölümün 8. sırasında yer alan "Adalet Bakanlığı" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olmadığına."(ANKA)