T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2016/1687
K. 2016/13200
T. 27.9.2016


* ERKEĞİN REDDEDİLEN BOŞANMA DAVASINI AÇARAK FİİLİ AYRILIĞI BAŞLATMASI VE BOŞANMA SEBEBİ YARATMASI (Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılmasına Neden Olan Olaylarda Davacı Erkeğin Kusurlu Olduğu/Mahkemece Davacı Erkeğin Kusurunun Bulunmadığı Kabul Edilerek ve Davalı Kadının Maddi Tazminat İsteğinin Reddedilmesinin İsabetsizliği)

* BOŞANMA VE MADDİ TAZMİNAT (Davacı Erkeğin Kusurunun Bulunmadığı Kabul Edilerek Tazminat Talebinin Reddedildiği/Davacı Erkeğin Reddedilen Boşanma Davasını Açarak Fiili Ayrılığı Başlattığı ve Boşanma Sebebi Yarattığı Anlaşılmakla Bu Durumda Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılmasına Neden Olan Olaylarda Davacı Erkeğin Kusurlu Olduğu - Mahkemece Davacı Erkeğin Kusurunun Bulunmadığının Kabul Edilmesi ve Davalı Kadının Maddi Tazminat İsteğinin Reddedilmesinin Doğru Görülmediği)
4721/m.174/1

ÖZET : Mahkemece; boşanmaya sebep olan olaylarda davacı erkeğin kusurunun bulunmadığı kabul edilerek, davalı kadının maddi tazminat talebinin reddine karar verilmiştir. Davacı erkeğin reddedilen boşanma davasını açarak fiili ayrılığı başlattığı ve boşanma sebebi yarattığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylarda, davacı erkeğin kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Hal böyle iken; mahkemece, davacı erkeğin kusurunun bulunmadığının kabul edilmesi ve bu gerekçeye bağlı olarak davalı kadının maddi tazminat isteğinin reddedilmesi de doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından, kusur belirlemesi, reddedilen tazminat talepleri ve nafakaların miktarları yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 27.09.2016 günü tebligata rağmen taraflar adına kimse gelmedi. Temyiz eden davalı vekilinin başka mahkemelerde duruşması bulunduğundan bahisle mazeret dilekçesi verdiği ve temyiz edenin başka vekillerinin de bulunduğu görüldü. Mazereti yerinde görülmedi. İşin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 
1-)Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davalı kadının, sözlü yargılamada tanıklarının dinlenmesine yönelik eksik inceleme olduğuna dair bir itirazda bulunmadığının anlaşılmasına göre, davalı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2-)Mahkemece; boşanmaya sebep olan olaylarda davacı erkeğin kusurunun bulunmadığı kabul edilerek, davalı kadının maddi tazminat talebinin reddine karar verilmiştir.
Yapılan yargılama ve toplanan delillerden, davacı erkeğin reddedilen boşanma davasını açarak fiili ayrılığı başlattığı ve boşanma sebebi yarattığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylarda, davacı erkeğin kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Hal böyle iken; mahkemece, davacı erkeğin kusurunun bulunmadığının kabul edilmesi ve bu gerekçeye bağlı olarak davalı kadının maddi tazminat (TMK m. 174/1) isteğinin reddedilmesi de doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda (2.) bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarda (1.) bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.


kazancı.com.tr