Ayşe Paşalı, Neciye Kalyoncu, Ayfer Yeni ve daha birçok kadın, boşanmalarına karşın eşlerinin baskılarından kurtulamadı. Boşanmak onlar için bir çıkış yolu olmadı, eşleri tarafından öldürüldü. Bazı hâkimler, boşanmış olmalarına karşın erkeklerin “ağır tahrik” altında cinayet işledikleri gerekçesiyle cezalarda indirime gitti.

GENEL KURUL NOKTAYI KOYDU
Çok tepki gören bu uygulamaya, ceza yargılamalarında en üstmakamolan Yargıtay Ceza Genel Kurulu son noktayı koydu. Genel Kurul, “Boşandıktan sonra hiçbir şey tahrik oluşturmaz” diyerek, eski eşini öldüren kocalara en ağır cezanın verilmesine hükmetti. Genel Kurul’a bu kararı aldıran süreç ise şöyle gelişti: Zeynep Genç, Osman Polat ile 1995 yılında evlendi. Zeynep Genç, 6 yılın sonunda eşine boşanma davası açtı. Polat itiraz etse de dava sonuçlandı. Çift 2001 yılında ayrıldı; Zeynep Genç daha sonra Ziya Genç ile evlenerek Mersin’e yerleşti. Osman Polat, eşinden ayrı kaldığı iki buçuk yıl boyunca, eski eşinin izini aradı. En son Mersin’de buldu. Zeynep Genç, eşi Ziya Genç ile yolda yürürken bir süre onları izledi. Daha sonra karşılarına geçti, Zeynep-Ziya Genç çiftini kurşun yağmuruna tuttu. Çift, orada yaşamını yitirdi. İkimüebbet hapis cezası alan Polat’ın davası Yargıtay’da usulden bozuldu. Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı yeniden açtı. Tanık olarak Zeynep Genç’in kardeşini dinledi. Tanık, “Zeynep evliyken de Ziya ile ilişkisi vardı. Evlilik sona erinceye kadar Osman Polat’ın bu durumdan haberi yoktu” dedi. Mahkeme, bu ifadeyi dikkate alarak, Osman Polat’ın cezasını indirdi. Mahkemenin gerekçeli kararında yaptığı yorumlar ise dikkat çekti: “Evlilik sırasındaki geçimsizliğin, yasak ilişkisi nedeniyle maktuleden kaynaklı olma ihtimali yüksektir. Evlilik sırasında, eşinin kendisini aldattığını söylemeyenler boşanmanın ardından Osman Polat’a bu ilişkinin detaylarını anlattı. Boşanmanın sebebinin aslında bu olduğunu anlayan Osman Polat, öfke ve elemduydu, haklı olarak kin ve nefret duymaya başladı.
”Mahkeme, bununla da kalmadı, çevrenin “namusunu temizlemediği” şeklindeki konuşmalarının da haksız tahriki artırdığını savundu ve “Eşinden boşanmış dahi olsa almış olduğu eğitim, içinde bulunduğu çevre koşulları ve kültür düzeyine göre haksız tahrik indirimi uygulanmalıdır” dedi. Böylece, hemeski eşini hemde eski eşinin kocasını öldüren Polat’ın cezası 20 yıla indi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi bu kararı bozdu. Zeynep Genç’in boşanma davasını “hakaret, dayak ve küfür” nedeniyle açtığına dikkat çeken Daire, “Çiftin evlilik sırasında ilişkilerinin olduğu kabul edilse dahi evliliğin boşanma ile sonuçlanmış olması ve geçen 2 yıllık zaman nedeniyle tahrik oluşturmaz” kararını verdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin Polat’ın ağırlaştırılmışmüebbet hapis cezasına mahkûmedilmesi kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nca da onandı. Böylece, eski eşini öldüren kocalara indirimli hapis cezası dönemi kapandı.

AYŞE PAŞALI’NIN KOCASI DA İNDİRİM İSTEMİŞTİ
Ayşe Paşalı’nın kocası İstikbal Yetkin de duruşmada, Ayşe Paşalı’nın bir akrabalarının düğününde dayasının oğlu ile dans ettiğini söyleyerek, haksız tahrik indiriminden yararlanmak istemişti.



Sibel HÜRTAŞ / GAZETE HABERTÜRK