T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2016/13267
K. 2016/12549
T. 28.6.2016

• EVLİLİK DIŞINDA DOĞAN ORTAK ÇOCUĞUN VELAYETİ
( Babanın Velayetin Lehine Hükmedilmesi Talebi /Yargılama Sırasında Talebini Değiştirip Kişisel İlişki Kurulmasını Talep Ettiği - Usulüne Uygun Islah İşlemi Bulunmadığı/Hakimin Tarafların Talepleriyle Bağlı Olacağı/Davanın Reddi Gerektiği )

• KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI TALEBİ ( Babanın Ortak Çocuğun Velayetinin Lehine Hükmedilmesi Talebi/Yargılama Sırasında Talebini Değiştirip Kişisel İlişki Kurulmasını Talep Ettiği - Usulüne Uygun Islah İşlemi Bulunmadığı - Hakimin Tarafların Talepleriyle Bağlı Olacağı/Davanın Reddi Gerekeceği )

• ISLAH ( Babanın Evlilik Dışında Doğan Ortak Çocuğun Velayetinin Lehine Hükmedilmesi Talebini Yargılama Sırasında Kişisel İlişki Kurulması Olarak Değiştirdiği/Usulüne Uygun Islah İşlemi Bulunmadığı - Hakimin Tarafların Talepleriyle Bağlı Olacağı/Davanın Reddi Gerekeceği )

• TALEPLE BAĞLILIK İLKESİ ( Babanın Evlilik Dışında Doğan Ortak Çocuğun Velayetinin Lehine Hükmedilmesi Talebini Yargılama Sırasında Kişisel İlişki Kurulması Olarak Değiştirdiği/Usulüne Uygun Islah İşlemi Bulunmadığı - Hakimin Taleple Bağlılık İlkesi Gereği Davayı Reddedeceği )

6100/m. 26, 177

ÖZET : Evlilik dışında doğan ortak çocuğun velayetine ilişkin davada davacı baba velayetin kendisine verilmesini dava etmişken,daha sonra duruşmada velayetin annede kalmasını ve kendisi ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulmasını talep etmiştir. Islah, yazılı veya sözlü olarak tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir. Ancak davacı tarafından usulüne uygun yapılmış bir ıslah işlemi bulunmamaktadır. Hakim; tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye hükmedemez Baba ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulması konusunda usulünce açılmış bir dava bulunmadığı gibi usulünce yapılmış bir ıslah işlemi de olmadığından, davanın reddine karar vermek gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Davacı, evlilik birliği dışında doğan 14.6.2010 doğumlu ortak çocuğu, davalı annenin yanına alarak ortak konutu terkettiğini ve annenin çocuğa bakamayacağını iddia ederek münhasıran velayetin kendisine verilmesini dava etmişken, davacı vekili 18.6.2015 tarihli duruşmada velayetin annede kalmasını ve baba ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulmasını istediklerini beyan etmiş, mahkemece; “davanın kısmen kabul kısmen reddi ile davacının velayet talebinin reddine, davacı ile ortak çocuk arasında kişisel ilişki kurulmasına, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine" karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 177. maddesinde de belirtildiği üzere ıslah, yazılı veya sözlü olarak tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir. Karşı taraf duruşmada hazır değilse veya ıslah talebi duruşma dışında yapılıyorsa, bu yazılı talep veya tutanak örneği, haber vermek amacıyla karşı tarafa bildirilir. Islah istemi, açık bir irade bildirimi ile yapılmalıdır. Üstü kapalı ( zımni ) ifadelerden ıslah yapıldığı yolunda bir sonuç çıkartılmamalıdır ( Prof. Dr. Ejder Yılmaz, Islah 4,bas. Sayfa:547 ). Somut olayda, davacı tarafından usulüne uygun yapılmış bir ıslah işlemi bulunmamaktadır. Hakim; tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye hükmedemez ( HMK madde 26 ). Baba ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulması konusunda usulünce açılmış bir dava bulunmadığı gibi usulünce yapılmış bir ıslah işlemi de olmadığına göre, davanın reddine karar vermek gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28.06.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



kazanci.com.tr