T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2014/18466
K. 2015/2655
T. 24.2.2015

* BİR YILINI DOLDURMAYAN EVLİLİĞİN TEMELİNDEN SARSILMASI ( Evlilik Bir Yılılnı Doldurmamış Olsa Dahi Evlilik Birliğinin Ortak Hayatı Sürdürmeleri Eşlerden Beklenmeyecek Derecede Temelinden Sarsıldığının İspatlanması Halinde Boşanma Kararı Verilebileceği )

* TARTIŞMA SIRASINDA KADININ EŞİNE AĞZA ALINMAYACAK SÖZLERLE KÜFRETMESİ VE KOLUNDA TIRNAK İZİ OLUŞTURACAK ŞEKİLDE YARALAMASI ( Taraflar Arasında Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Şekilde ve Birliğin Devamına İmkan Vermeyecek Nitelikte Geçimsizliğin Mevcut Olduğu - Evlilik Bir Yılını Doldurmamış Olsa Dahi Boşanmaya Karar Verileceği )

* ANLAŞMALI BOŞANMA ( Eşlerin Birlikte Başvurması ya da Bir Eşin Diğerinin Davasını Kabul Etmesi - Evliliğin En Az Bir Yıl Sürmüş Olması Koşulunun Bulunduğu )

* BOŞANMA DAVASI ( Davalının Tartışmaları Sırasında Kocasına Ağza Alınamayacak Sözlerle Küfrettiği ve Kolunda Tırnak İZleri Oluşacak Şekilde Yaraladığı - Taraflar Arasında Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Şekilde ve Birliğin Devamına İmkan Vermeyecek Nitelikte Geçimsizliğin Mevcut Olduğu/Evlilik Bir Yılını Doldurmamış Olsa Dahi Boşanmaya Karar Verileceği )

4721/m. 166

ÖZET : Evlililik bir yılını doldurmamış olsa bile, birliğin ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenmeyecek derecede temelinden sarsıldığının ispatlanması halinde, boşanma kararı verilebilir. Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması koşulu, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde boşanma kararı verilebilmesi için gereklidir.

Davalının tartışmaları esnasında kocasına ağza alınmayacak sözlerle küfrettiği ve kolunda tırnak izleri oluşacak şekilde yaraladığı anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya karar verilmelidir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı (koca) tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Evlililik bir yılını doldurmamış olsa bile, birliğin ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenmeyecek derecede temelinden sarsıldığının ispatlanması halinde, boşanma kararı verilebilir. Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması koşulu, Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesine göre boşanma kararı verilebilmesi için gereklidir.

Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden davalının tartışmaları esnasında kocasına ağza alınmayacak sözlerle küfrettiği ve kolunda tırnak izleri oluşacak şekilde yaraladığı anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya (TMK madde 166/1) karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, istenmesi halinde temyiz peşin harcının yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24.02.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



kazanci.com.tr