T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2016/4000
K. 2016/19063
T. 19.9.2016

* HACİZ KALDIRMA İŞLEMİNDEN SONRA ÇEKİLEN PARALARIN DOSYAYA AKATARILMASI KARARININ KALDIRILMASI TALEBİ
(Haczin Kaldırılmasına Dair Müdürlük İşleminin İcra Mahkemesi Tarafından İptal Edilmesi Halinde Daha Önce Kaldırılan Haciz Geçerli Hale Gelmeyeceği/Alacaklının Yeniden Talepte Bulunması Gerektiği - Mahkemece İcra Müdürlüğünün Kararının Haczin Kaldırılmasından Sonra Mahkemece İptali Sebebiyle Borçlunun Çektiği Paranın İcra Dosyasına İadesine Dair Kısmının İptaline Karar Verileceği)

* HACZİN KALDIRILMASINA DAİR MÜDÜRLÜK İŞLEMİNİN İCRA MAHKEMESİ TARAFINDAN İPTAL EDİLMESİ (Daha Önce Kaldırılan Haczin Geçerli Hale Gelmeyeceği - Alacaklının Banka Hesaplarına HAciz Konulması İçin Yeniden Talepte Bulunması Gerektiği/Talep Üzerine Konulacak Bu Haciz Yeni Bir Haciz İşlemi Olup Geçmişe Etkili Olmadığı)

* GEÇMİŞE ETKİLİ HACİZ (Haciz Kaldırma İşleminden Sonra Çekilen Paraların Dosyaya Aktarılması Kararının Kaldırılması - Haczin Kaldırılmasına Dair Müdürlük İşleminin İcra Mahkemesi Tarafından İptal Edilmesi Halinde Daha Önce Kaldırılan Haczin Geçerli Hale Gelmeyeceği/Alacaklının Yeniden Talepte Bulunması Gerektiği ve Talep Üzerine Konulacak Bu Haciz Yeni Bir Haciz İşlemi Olup Geçmişe Etkili Olmayacağı)

2004/m.16

ÖZET : Borçlu belediye, icra mahkemesine başvurusunda; haciz kaldırma işleminden sonra çekilen paraların, dosyaya aktarılması kararının kaldırılmasını talep etmiş, mahkemece şikayetin reddine karar verilmiştir. Haczin kaldırılmasına dair müdürlük işleminin icra mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde, daha önce kaldırılan haciz geçerli hale gelmez. Alacaklının, banka hesaplarına haciz konulması için yeniden talepte bulunması gerekir. Talep üzerine konulacak bu haciz, yeni bir haciz işlemi olup, geçmişe etkili olmaz. Mahkemece, icra müdürlüğünün kararının, haczin kaldırılmasından sonra bu kararın mahkemece iptali sebebiyle, borçlunun şubeden çektiği paranın icra dosyasına iadesine dair kısmının iptaline karar verilmesi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;

Borçlu belediye, icra mahkemesine başvurusunda; 27.10.2014 tarihli haciz kaldırma işleminden sonra çekilen paraların, dosyaya aktarılması kararının kaldırılmasını talep etmiş, mahkemece şikayetin reddine karar verilmiştir.

Somut olayda alacaklı tarafından borçlu Belediye hakkında başlatılan takibin kesinleşmesi üzerine, borçlunun, banka şubesinde bulunan hesaplarına haciz konulduğu, müdürlük tarafından 27.10.2014 tarihinde bu hesap üzerindeki haczin kaldırılmasına karar verilerek, karar gereğince işlem tesisi için aynı tarihte banka şubesine müzekkere yazıldığı, daha sonra haczin kaldırılmasına dair bu kararın, şikayet yoluyla icra mahkemesi tarafından iptal edildiği görülmektedir.

Haczin kaldırılmasına dair müdürlük işleminin icra mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde, daha önce kaldırılan haciz geçerli hale gelmez. Alacaklının, banka hesaplarına haciz konulması için yeniden talepte bulunması gerekir. Talep üzerine konulacak bu haciz, yeni bir haciz işlemi olup, geçmişe etkili olmaz.

O halde mahkemece, icra müdürlüğünün 24.08.2014 tarihli kararının, haczin kaldırılmasından sonra bu kararın mahkemece iptali sebebiyle, borçlunun, Banka Şubesinden çektiği paranın icra dosyasına iadesine dair kısmının iptaline karar verilmesi gerekirken, istemin tümden reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulüyle mahkeme kararının yukarda yazılı sebeplerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istenmesi halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 19.09.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



kazanci.com.tr