İdari Yargının Etkinliğinin Artırılması ve Danıştay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesiyle “İdari Yargıda Avrupa Adil Yargılanma Standartlarına İlişkin Emsal Kararlar” “İdare ve Siz” ile “Ombudsmanlık Kurumunun Korunması, Desteklenmesi ve Geliştirilmesi” isimli kitaplar yayımlandı.

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL ÖN SÖZLERİNİ KALAME ALDI

Ön sözlerini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün kaleme aldığı yayınlar, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Samsun, Erzurum, Konya ve Adana’da bulunan Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıkları, tüm idari yargı teşkilatı ile kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtıldı.

AİHM’İN İDARİ DAVALARLA İLGİLİ KARARA BAĞLADIĞI DAVALARI İÇERİYOR

95 karardan oluşan, toplamda 125 karara atıfta bulunulan İdari Yargıda Avrupa Adil Yargılanma Standartlarına İlişkin Emsal Kararlar isimli kitapta, özetlenerek analiz edilen önemli davalar yer alıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından idari davalarla ilgili olarak karara bağlanan başlıca davalardan alıntılar içeren ilk derleme niteliği taşıyan kitapta, AİHM içtihadına ilişkin kitaplardan ya da derlemelerden farklı olarak, her bir kararın verildiği koşullar, olgular ve mahkemenin muhakemesi bulunuyor. 

İDARİ MAKAMLAR İLE KİŞİLER ARASI İLKELER YER ALIYOR

Sözleşmeler, tavsiye kararları ve yasa tasarıları gibi Avrupa Konseyi hukuki metinleri ile AİHM’ içtihatlarından yararlanılan “İdare ve Siz” kitabında ise idari makamlar ile bireyler arası ilkeleri içeriyor. Kitapta yer alan ilkeler bireylerin, kişisel veya toplu olarak talep ettikleri işlemler veya hizmetler ve bir idari makamın kendi tasarrufuyla başlattığı işlemler bakımından, bu idari makamla ilişkilerinde haklarının ve çıkarlarının korunmasını, idari makamların karar verme süreçlerini, tesis ettikleri idari işlemlerin kalitesini, kamunun söz konusu kararlara itiraz etme olanakları ile mahkemelerin ve yargı dışı kuruluşların bu kararları incelemedeki rolünü kapsıyor.

Adalet Bakanı Gül, kitabın ilk baskısını AİHM Başkanı Robert Spano’ya geçen yıl Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette hediye etmişti.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNUN STANDARTLARINI BELİRLİYOR

Ombudsmanlık kurumlarının modern toplumlardaki olumlu rolünün en üst düzeye çıkarılmasında devletlere ve kurumlara yardımcı olmak amacıyla hazırlanan “Ombudsmanlık Kurumunun Korunması, Desteklenmesi ve Geliştirilmesi” isimli kitap  da, kurumun geliştirilmesine ilişkin tavsiye kararı ile bu kurumların kuruluş ve işleyişiyle ilgili tüm yönlerini kapsayan standartları içeriyor. Bu standartların Avrupa'daki uygulamasına vurgu yapan, bir dizi iyi ulusal uygulamayı da kapsayan kitapta bağımsızlık, tarafsızlık, nesnellik ve adalet, dürüstlük ve yüksek ahlaki otorite, kapsamlı yetki, erişilebilirlik ve etkililik de dahil olmak üzere, her bir kamu denetçiliği kurumu için hayati önem taşıyan ilkelerin, Avrupa devletleri tarafından nasıl uygulandığına dair örnekler sunuluyor.