İ.İ.K--MADDE 58
V. TAKİP TALEBİ 
TAKİP TALEBİ VE MUHTEVASI:

(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/30 md.)

(Değişik fıkra: 6352 S.K.-02.07.2012/m.9; yürürlük: 6352 S.K. m.106 gereği: 05.01.2013) "Takip talebi icra dairesine yazılı veya sözlü olarak ya da elektronik ortamda yapılır.”

Talepte şunlar gösterilir:

1. (Değişik bent: 6352 S.K.-02.07.2012/m.9; yürürlük: 6352 S.K. m.106 gereği: 05.01.2013) "Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı; alacaklı veya vekili adına ödemenin yapılacağı banka adı ile hesap bilgileri; varsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası; şöhret ve yerleşim yeri; alacaklı yabancı memlekette oturuyorsa Türkiye’de göstereceği yerleşim yeri (Yerleşim yeri gösteremezse icra dairesinin bulunduğu yer yerleşim yeri sayılır.);

2. (Değişik bent: 6352 S.K.-02.07.2012/m.9; yürürlük: 6352 S.K. m.106 gereği: 05.01.2013) "Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı, alacaklı tarafından biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yeri;

Bir terekeye karşı yapılan taleplerde kendilerine tebligat yapılacak mirasçıların adı, soyadı, biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yerleri;”

3. (Değişik bend: 17/07/2003 - 4949 S.K./12. md.) Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün, alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi;

4. Senet, senet yoksa borcun sebebi;

5. Takip yollarından hangisinin seçildiği;

Alacak belgeye dayanmakta ise, belgenin aslının veya alacaklı yahut mümessili tarafından tasdik edilmiş, borçlu sayısından bir fazla örneğinin takip talebi anında icra dairesine tevdii mecburidir.

Alacaklıya takip talebinde bulunduğuna ve verdiği belgelere, talep ve takip masraflarına dair bedava ve pulsuz bir makbuz verilir.



T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO. 2014/30229
KARAR NO. 2014/28862
KARAR TARİHİ. 1.12.2014


2004/m.58/3

ÖZET : ödeme emri ile birlikte takip dayanağı senet suretinin gönderilmediği şikayetine ilişkindir. Somut olayda, borçlu adına gönderilen ödeme emri tebligatının muhatabın adreste tanınmadığı gerekçesiyle tebliğ edilmeksizin iade edildiği görülmektedir. Adı geçen borçluya yapılmış bir tebliğ olmadığına göre, İİK'nun 58/3. maddesine dayanan ödeme emri ile birlikte takip dayanağı senet suretinin gönderilmediğine ilişkin şikayetinin talep tarihi itibariyle konusu yoktur. O halde mahkemece şikayetin konusu olmadığından reddine karar verilmesi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR 

1-Şikayetçi borçlular R. K. ve M. A.'ın temyiz itirazlarının incelenmesinde;

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, temyiz olunan kararda yazılı gerekçelere göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının REDDİNE,

2- Şikayetçi borçlu H. A.'ın temyiz itirazlarının incelenmesinde;

Alacaklı tarafından borçlu hakkında başlatılan kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibinde, borçlu icra mahkemesine başvurusunda, ödeme emri ile birlikte takip dayanağı senedin gönderilmediğini ileri sürerek ödeme emrinin iptalini talep etmiş, mahkemece tebligat zarfından takip dayanağı senet suretinin gönderildiğinin anlaşıldığı gerekçesiyle şikayetin reddine karar verilmiştir.

Somut olayda, takip dosyasından borçlu H. A. adına gönderilen örnek 10 numaralı ödeme emri tebligatının 24.02.2014 tarihinde muhatabın adreste tanınmadığı gerekçesiyle tebliğ edilmeksizin iade edildiği görülmektedir. Adı geçen borçluya yapılmış bir tebliğ olmadığına göre, İİK'nun 58/3. maddesine dayanan ödeme emri ile birlikte takip dayanağı senet suretinin gönderilmediğine ilişkin şikayetinin talep tarihi itibariyle konusu yoktur.

O halde mahkemece yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda şikayetin konusu olmadığından reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz ise de sonuçta istem reddedildiğinden sonucu itibariyle doğru mahkeme kararının onanması gerekmiştir.

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının reddi ile sonucu doğru mahkeme kararının yukarıda ( 2 ) numaralı bentte yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 438. maddeleri uyarınca ( ONANMASINA ), alınması gereken 25,20 TL temyiz harcından, evvelce alınan harç varsa mahsubu ile eksik harcın temyiz edenden tahsiline, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



kararara.com