T.C.
YARGITAY
8. HUKUK DAİRESİ
E. 2017/4300
K. 2017/16521
T. 11.12.2017

* İTİRAZIN KALDIRILMASI VE TAHLİYE İSTEMİ ( Kira Alacağından Kaynaklı - Davalı Borçlu Kiracıya Usulüne Uygun Yapılan Bir Tebligat Olmadığından Yedi Günlük İtiraz ve Otuz Günlük Ödeme Süresinin de Başlamadığı )

* ÖDEME VE İTİRAZ SÜRESİ ( 2004 S.K. Md. 269 Gereğince Ödeme ve İtiraz Süresinin Ödeme Emrinin Tebliğ Tarihinden İtibaren İşlemeye Başlayacağı )

* KİRACININ İCRA TAKİBİNİ HARİCEN ÖĞRENMESİ ( İtirazın Kaldırılması ve Tahliye İstemi - Davalı Borçluya Usulüne Uygun Ödeme Emri Tebliğ Edilmediği İçin Ödeme ve İtiraz Sürelerinin İşlemeye Başlamayacağı/İcra Mahkemesinden Tahliye İstenemeyeceği Gözetilerek Sonucu Dairesinde Bir Karar Verilmesi Gerekirken Davanın Kısmen Kabulüne ve Davalının Kiralanan Taşınmazdan Tahliyesine Karar Verilmesinin İsabetsiz Olduğu )

2004/m.269

ÖZET : Dava, kira alacağından kaynaklanan itirazın kaldırılması ve tahliye istemine ilişkindir.

Davalı borçlu kiracıya usulüne uygun yapılan bir tebligat olmadığından, yedi günlük itiraz ve otuz günlük ödeme süresi de başlamamıştır.

Davalı kiracının icra takibini haricen öğrenip icra dosyasına itirazda bulunması hukuki sonuç doğurmaz.

Bu durumda davalı borçluya usulüne uygun ödeme emri tebliğ edilmediği için, ödeme ve itiraz süreleri işlemeye başlamayacağından, icra mahkemesinden tahliye istenemeyeceği gözetilerek sonucu dairesinde bir karar verilmesi gerekir iken yazılı gerekçe ile karar verilmesi doğru görülmemiştir.

DAVA : Taraflar arasında görülen ve yukarda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

KARAR : Davacı vekili; davalının 03.04.2015 tarihinde aleyhine başlatılan icra takibine itirazda bulunduğunu, itiraz tarihi itibari ile öğrenme ve ödeme emri tebliğinin gerçekleştiğini, takipten sonra borçlu tarafından herhangi bir ödeme yapılmadığını, kira bedeli borçlarını ödemeyen ve itirazda bulunan davalının yaptığı itirazın kaldırılması ile takibin devamını, temerrüt sebebiyle kiralanandan İİK 269 vd. maddeleri gereğince tahliyesini istemiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne ve davalının kiralanan taşınmazdan tahliyesine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.

Dava, kira alacağından kaynaklanan itirazın kaldırılması ve tahliye istemine ilişkindir.

Davacı alacaklı, takibe dayanak yaptığı 15 Mart 2011 tarihli ve üç yıl süreli yazılı kira sözleşmesi gereğince 2014 yılı Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, 2015 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarına ait ödenmeyen kira bedellerinin tahsili amacı ile 18.03.2015 tarihinde haciz ve tahliye talepli icra takibi başlatmıştır. Borçluya gönderilen örnek 13 ödeme emri, adresin sürekli kapalı olması ve muhattabın ismen tanınmadığı gerekçesi ile iade edilmiştir. İİK.nun 269. maddesi gereği ödeme ve itiraz süresi ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar. Davalı borçlu kiracıya usulüne uygun yapılan bir tebligat olmadığından, yedi günlük itiraz ve otuz günlük ödeme süresi de başlamamıştır. Davalı kiracının icra takibini haricen öğrenip icra dosyasına itirazda bulunması hukuki sonuç doğurmaz.Bu durumda davalı borçluya usulüne uygun ödeme emri tebliğ edilmediği için, ödeme ve itiraz süreleri işlemeye başlamayacağından, icra mahkemesinden tahliye istenemeyeceği gözetilerek sonucu dairesinde bir karar verilmesi gerekir iken yazılı gerekçe ile karar verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenler ile temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün İİK'nun 366. ve 6100 Sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesinin yollamasıyla 1086 Sayılı HUMK'nun 428. maddesi uyarınca kararın BOZULMASINA, taraflarca İİK'nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve istenmesi halinde peşin harcın temyiz edene iadesine, 11.12.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

kazanci.com.tr