İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

Batman'da terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın hücresinin değiştirildiği için sağlık durumunun kötüleştiği iddiasıyla düzenlenen izinsiz gösteride BDP milletvekilleri Ayla Akat ile Bengi Yıldız ve Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay'la kol kola grubun önünde yürüyen Kozluk İlçesi'nin BDP'li Belediye Başkanı Mehmet Reşit Haşimi 7.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan karar duruşmasına sanık Haşimi katılmazken, avukatı Feride Laçin hazır bulundu. İddia makamı hazırladığı mütalaasında, sanık Mehmet Reşit Haşimi'nin İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın hücresinin değiştirildiği için sağlık durumunun kötüleştiği iddiasıyla protesto etmek için Batman'da düzenlenen izinsiz gösteriye katıldığına dikkat çekti.

MİLLETVEKLLERİYLE YÜRÜDÜ
Mütalaada, terör örgütü PKK'nın "Duruma tepkisiz kalmayın" çağrısı üzerine Batman Belediyesi önüne 4 bin kişinin toplandığını ve sanık Haşimi, BDP milletvekilleri Ayla Akat ile Bengi Yıldız ve Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay'la birlikte kol kola kortejin başında yürüdüğünü vurguladı. Yürüyüş sırasında grubun içerisinde bir grubun güvenlik güçlerine taş attığının belirtildiği mütalaada, sanığın yasadışı izinsiz gösterilere destek verdiği ve örgütün amacına hizmet ettiği gerekçesiyle 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Sanık avukatı Laçin, iddia makamının mütalaasını katılmadığını belirterek, müvekkilinin örgütün çağrıları doğrultusunda hareket ettiğine dair dosyada bir delil bulunmadığını savundu.

Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından sanık Haşimi'nin TCK'nın "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.