Hilal ÖZTÜRK / AHT

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 2006 yılında 4 kez sergilediği “İlkbahar Tangosu” adlı bale gösterilerinde, Dimitri Şostakoviç’in “Piyano Konçertosu No 1” isimli eseri telif ücreti ödenmeden kulanıldı. Eserin mali haklarını temsil eden Alman şirketi Internationale Musikverlage Hans Sikorski’nin Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açtığı dava, 14 Ekim’de sonuçlandı. Mahkeme Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın telif ücretini ödemeden sahnelediği piyano konçertosuyla eser sahibinin haklarına tecavüz ettiğine karar verdi. Mahkeme, kararında “davalının tecavüzünün önlenmesine” de karar vererek, Kültür Bakanlığı’nın telif ücretini ödemeden eseri bir kez daha kullanmasını engelledi.

‘CD’DEN ÇALDIK, NOTA KİRASI VERMEYİZ’
Kültür Bakanlığı, korsan piyano konçertosuyla ilgili yaptığı savunmada, eserin orkestra tarafından seslendirilmediğini, CD’den çalındığını, bu nedenle de nota kirası ödenmesine gerek olmadığını belirtti. Bakanlık avukatları, eserin kullanılmasında “kazanç kastı”
olmadığını, uluslararası bir festival programı içinde bale gösterisinin bir parçası
niteliğinde kullanıldığını bildirdi. İstenen tazminatı fahiş bulan bakanlık, davanın reddedilmesini istedi. Kültür Bakanlığı, daha önce de Aram Haçaturyan’ın “Spartaküs” ile Serge Prokofiev’in “Romeo ve Juliet” adlı eserlerini korsan kullandığı için Beyoğlu Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi tarafından 123 bin Euro tazminata mahkûm edilmişti. Kültür Bakanlığı’na bağlı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, dünyaca ünlü bale eserleri “Romeo ve Juliet” ile “Spartaküs”ü izin almadan sahnelemişti. Bakanlık “Carmen”, “Gianni Schicci” ve “Peter and Wolf” adlı eserler için de davalık.

132 BİN 800 EURO TAZMİNAT
Böylece devlet, kendi eliyle çıkardığı yasa nedeniyle şimdiye kadar 132 bin 800 Euro tazminat ödemeye mahkûm oldu.