T.C.
YARGITAY
23. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/5269
K. 2017/2114
T. 12.9.2017

* SIRA CETVELİNE İTİRAZ ( Haczin Daha Önce Kesinleştiği İddiasına Dayalı - İİK.Md. 264/5'e Göre Borçlunun Ödeme Emrini Tebliğ Aldıktan Sonra 5 Günlük İtiraz Süresi İçerisinde Borca ve Sair Sebeple İtiraz Etmemesi İle Takiplerin Kesinleştiği Ancak İİK. Md. 264'de Belirtildiği Üzere Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yoluyla Takiplerde İhtiyati Haczin 10 Günlük Ödeme Süresinin Dolması İle Kesin Hacze Dönüştüğü Bu Bağlamda Hazırlanan Cetvelin Derece Kararı İtibari İle Doğru Olduğu )

* SATIŞ BEDELİNİN GARAMETEN PAYLAŞTIRILMASINA İTİRAZ ( Haczin Daha Önce Kesinleştiği İddiasına Dayalı/İİK.Md. 264/5'e Göre Borçlunun Ödeme Emrini Tebliğ Aldıktan Sonra 5 Günlük İtiraz Süresi İçerisinde Borca ve Sair Sebeple İtiraz Etmemesi İle Takiplerin Kesinleştiği Ancak Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yoluyla Takiplerde İhtiyati Haczin 10 Günlük Ödeme Süresinin Dolması İle Kesin Hacze Dönüştüğü Bu Bağlamda Hazırlanan Cetvelin Derece Kararı İtibari İle Doğru Olduğundan Şikayetin Reddi )
2004/m.264

ÖZET : Şikayetçi vekili, müvekkilinin dava dışı borçlu hakkında icra takipleri yaptığını, borçluya ait menkul mallar üzerine ihtiyati haciz konulduğunu, İcra Müdürlüğü'nün dosyasında düzenlenen sıra cetvelinde, satış bedelinin şikayet olunanlar arasında garameten paylaştırıldığını, müvekkilinin hacizlerinin şikayet olunanların hacizlerinden daha önce kesinleştiğini ileri sürerek, sıra cetvelinin iptalini talep ve şikayet etmiştir. Şikayetçi tarafça borçlu aleyhine yürütülen kambiyo senedine özgü ilamsız icra takiplerinde ödeme emrinin borçluya 28.11.2011 ve 29.11.2011 tarihlerinde tebliğ edildiği, İİK'nın 264/5. maddesine göre, borçlunun ödeme emrini tebliğ aldıktan sonra 5 günlük itiraz süresi içerisinde borca ve sair sebeple itiraz etmemesi ile takiplerin kesinleştiği, ancak, İİK'nın 264. maddesinde belirtildiği üzere, kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takiplerde ihtiyati haczin 10 günlük ödeme süresinin dolması ile kesin hacze dönüştüğü, İcra Müdürlüğü'nün dosyasında hazırlanan 10.12.2012 tarihli sıra cetvelinin derece kararı itibari ile doğru olduğu gerekçesiyle, şikayetin redddine karar verilmesi isabetli görülmüştür.

DAVA : Taraflar arasında görülen sıra cetveline şikayetin sonucunda verilen hükmün onanmasına dair Dairemizin 16.02.2015 gün ve 2014/6628 Esas, 2015/908 Karar sayılı ilamının karar düzeltme yoluyla incelenmesi şikayetçi vekilince istenilmekle, dosya incelendi, gereği görüşüldü:

KARAR : Şikayetçi vekili, müvekkilinin dava dışı borçlu hakkında icra takipleri yaptığını, borçluya ait menkul mallar üzerine ihtiyati haciz konulduğunu, İcra Müdürlüğü'nün dosyasında düzenlenen sıra cetvelinde, satış bedelinin şikayet olunanlar arasında garameten paylaştırıldığını, müvekkilinin hacizlerinin şikayet olunanların hacizlerinden daha önce kesinleştiğini ileri sürerek, sıra cetvelinin iptalini talep ve şikayet etmiştir.

Şikayet olunanlar vekili, ilk kesin haczin müvekkillerine ait dosyalardan konulduğunu, şikayetçinin takiplerinin İİK'nın 100. maddesinde sayılan belgelerden birine dayalı olmadığını, sıra cetvelinin doğru olduğunu savunarak, şikayetin reddini istemiştir.

Mahkemece, şikayetin kabulüne dair verilen karar, şikayet olunanlar vekilinin temyizi üzerine Dairemizin 12.09.2013 tarih ve 3623 E., 5354 K. sayılı ilamıyla, sıra cetveli düzenlenirken, bedeli paylaşıma konu mallar üzerine konulan ilk kesin haciz veya ilk önce kesinleşen ihtiyati hacizler ile bunlara iştirak edebilecek diğer hacizlerin belirlenmesi gerektiği, kesin hacizlerin infaz tarihleri itibariyle dikkate alındığı, İİK'nın 264. maddesinde ihtiyati hacizlerin ne şekilde kesinleşeceğinin açıklandığı, hükme esas alınan bilirkişi raporunda, kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takiplerde ihtiyati haczin 10 günlük ödeme süresinin dolması ile kesin hacze dönüşeceği ilkesinin gözardı edilerek bu sürenin şikayet için belirlenen 5 gün olarak dikkate alınmasının doğru olmadığı belirtilerek, bozulmuştur.

Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, şikayetçi tarafça borçlu aleyhine yürütülen kambiyo senedine özgü ilamsız icra takiplerinde ödeme emrinin borçluya 28.11.2011 ve 29.11.2011 tarihlerinde tebliğ edildiği, İİK'nın 264/5. maddesine göre, borçlunun ödeme emrini tebliğ aldıktan sonra 5 günlük itiraz süresi içerisinde borca ve sair sebeple itiraz etmemesi ile takiplerin kesinleştiği, ancak, İİK'nın 264. maddesinde belirtildiği üzere, kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takiplerde ihtiyati haczin 10 günlük ödeme süresinin dolması ile kesin hacze dönüştüğü, İcra Müdürlüğü'nün dosyasında hazırlanan 10.12.2012 tarihli sıra cetvelinin derece kararı itibari ile doğru olduğu gerekçesiyle, şikayetin redddine karar verilmiştir.

Kararı, şikayetçi vekili temyiz etmiş, mahkemece verilen karar Dairemizin 16.02.2015 günlü, 2014/6628 E., 2015/908 K. numaralı kararı ile onanmıştır.

Bu kez şikayetçi vekili karar düzeltme talebinde bulunmuştur.

Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, HUMK'nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisine uymayan karar düzeltme isteminin reddi gerekmiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, şikayetçi vekilinin karar düzeltme isteminin REDDİNE, 07,80 TL harç ve takdiren 275,00 TL para cezasının karar düzeltme isteyenden alınarak Hazine'ye gelir kaydedilmesine, 12.09.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

kazancı.com.tr