Danıştay, Eğitim-Bir-Sen'in açtığı dava üzerine, sözleşmeli personele sürekli görev yolluğu ödenmesine engel olan düzenlemelerin yürütmesini durdurdu. Karar gereği, artık tüm sözleşmeli personel sürekli görev yolluğu almaya hak kazandı.

Bursa'nın İnegöl İlçesi Altıeylül İlköğretim Okulu'na eş durumu özründen sözleşmeli sınıf öğretmeni olarak naklen atanan Eğitim-Bir-Sen üyesi Fatih Çelik'in sürekli görev yolluğu ödenmesi talepli başvurusunun reddine ilişkin İnegöl Kaymakamlığı'nın (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü) işlemi ile bu işleme dayanak teşkil eden Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) söz konusu Genelgesi'nde yer alan bazı hükümlerin yürütmesi Danıştay kararı ile durduruldu.

Söz konusu hükümler arasında yer alan, "Sözleşmeli öğretmenlere sürekli görev yolluğu ödenmeyecektir" hükmü ile "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez" hükmünün öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptaline karar verilmesi talebiyle Eğitim-Bir-Sen tarafından Danıştay'da dava açılmıştı.

Danıştay İkinci Dairesi, verdiği karar ile dava konusu düzenlemelerin ve bireysel işlemin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.

-KARAR TÜM SÖZLEŞMELİ PERSONELİ İLGİLENDİRİYOR-

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Danıştay İkinci Dairesi'nin söz konusu kararının, sözleşmeli öğretmenleri, üniversitelerde çalışan sözleşmeli personeli ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan "tüm sözleşmeli personeli" ilgilendirmesi bakımından çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Özer, "Şu ana kadar açılan davalar bireysel işlemlere ve hizmet sözleşmesine karşı açılmıştır. Sendika olarak açmış olduğumuz dava ile, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esaslar'ın, sözleşmeli personele sürekli görev yolluğu ödenmeyeceğine ilişkin hükmünün de iptalini içerdiğinden, sözleşmeli personelin sürekli görev yolluğu almasının önündeki tüm engeller kalkmış olmaktadır. Danıştay'ın yürütmenin durdurulması kararı gereği, artık tüm sözleşmeli personel sürekli görev yolluğu alacaktır" dedi.

Özer, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, Eğitim-Bir-Sen'in, sözleşmeli öğretmenlerin 30 günü aşan hastalık izni kullanmaları halinde sözleşmelerini fesheden Hizmet Sözleşmesi'nin 11. maddesinin (b) fıkrasında geçen, "30 günü geçmemek üzere" ibaresinin iptali için daha önce açtıkları davada, yürütmenin durdurulması kararı verdiğini hatırlattı.


ANKA