Manisa Barosu’na kayıtlı Avukat Özgür Çiçekci, davasını takip ettiği bir tüketici uyuşmazlığında, tüketiciler lehine emsal niteliği taşıyacak mahkeme kararı elde etti.

FAHİŞ FAİZE SON

Karar, elektronik ev ve mutfak eşyaları, züccaciye vb. alanlarda faaliyet gösteren çeşitli firmalardan, tüketicilerin taksitle ve senetle yapmış oldukları alışveriş neticesinde kendilerinden talep edilen fahiş faiz oranlarına, usule aykırı başlatılan icra takiplerine, kendilerinden haksız olarak tahsil edilen ödemelere son verecek.

Hukukihaber.net’e konuşan avukat Özgür Çiçekci, “İş bu karar ile esasında tüketici vatandaşlarımız, kendilerinden haksız bir şekilde tahsil edilen ödemelerin iadesini alacağı gibi, bu şekildeki firmalara borçsuz olduğunu da ıspatlamış olacaktır.” dedi.

USULE AYKIRI TAKİP

“Bu hukuki neticenin tüketiciler lehine ve tüketici hukuku alanında önemli bir adım olduğunu belirtmek durumundayız.” diyen Çiçekci sözlerine şöyle devam etti; “Gerçekten de 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun tüketicilere taksitli satış sözleşmelerine dair çok geniş haklar tanımıştır, tüketicilerimiz bu düzenlemelere yeterince hakim olmadığından bu tür firmalar tarafından usulüne ve kanuna aykırı başlatılan icra takiplerine maruz kalınmakta, yine kendilerinden fahiş faiz oranları ile icra tehdidi ve baskısı altında para tahsil edilmektedir.

EMSAL TEŞKİL EDECEK

“Takip ettiğimiz dosyada mahkemece, takip tarihi itibariyle muacceliyet kazanmayan taksitlerin tamamının icra takibine konu edilmesinin 6502 s. TKHK 19.maddesine aykırı olduğu kanaatiyle müvekkilimizin maruz kaldığı icra takibinden ötürü borçlu bulunmadığının tespiti ile bu tarihe kadar müvekkilden fahiş faiz oranları ile alınan ödemelerin de müvekkile iadesine karar verilmiştir. Bu noktada emsal teşkil edecek bu içtihat ile bilinçli bir tüketici toplumu adına önemli bir netice aldığımızı düşünmekteyiz.” (Hukukihaber.net)

İŞTE O KARAR