Yaklaşık 8 bin kadını ilgilendiren karar, Ankara'da yaşayan G.B. - E.D. çiftinin davasında verildi. G.B., babasının ölümünden dolayı yetim aylığı alabilmek için 2009'da kocasından boşandı. SGK'nın kontrol memurları çiftin boşanmalarına rağmen birlikte yaşadığını belirledi.

Kurum, G.B.'ye ödenen "ölüm aylığı"nı kesti. O güne kadar ödenenleri de geri istedi. G.B.'nin "yetim aylığının kesilmesi" işleminin iptali için açtığı davada Ankara 1'inci İş Mahkemesi, "Mahkeme kararı ile boşanan eşlerin birlikte yaşamasında engel yoktur. Salt aylık bağlanması için kimse aile yuvasını dağıtmaz" diyerek kadını haklı buldu. Yerel mahkeme, Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi'nin bozma kararına da direndi. Davanın bir kez daha geldiği Yargıtay'da "ceza" ve "hukuk" olmak üzere iki ayrı hukuki süreç işledi. Ceza davası süreci, SABAH'ın geçen hafta duyurduğu nihai kararla sonuçlandı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bu durumda olan karıkocaların dolandırıcılık suçu işlemediğinden beraat kararı verilmesine hükmetti.

Hukuk Genel Kurulu ise, "ceza başka, aylık başka" diyerek bu durumda olan kadınlara yetim aylığı verilemeyeceğine hükmetti.

Hukuk Genel Kurulu, "Bu durumda olan kişilerin boşanıp birlikte yaşamaya devam etmesi dolandırıcılık suçunu oluşturmayabilir ama karıkoca nikâhsız birlikte yaşıyorsa kadının yetim aylığı kesilir, devlet ödenenleri de geri alır. Ceza davasındaki beraat kararı hukuk davasını bağlamaz" dedi. Hukuk Genel Kurulu'nun kararı kesin ve bağlayıcı nitelik taşıdığı için bundan sonraki "aylık davaları"nda da emsal oluşturacak.