Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir başka erkekle cep telefonu ile konuşan ve mesajlaşan kadının eyleminin, koca bakımından eşiyle yaşamayı çekilmez hale getirse bile haysiyetsiz yaşam olarak kabul edilemeyeceğine hükmetti.

Eşinin başka erkeklerle telefonda konuştuğu ve mesajlaştığı gerekçesiyle boşanma davası açan kocanın talebini yerinde bulan Kırıkkale 1. Aile Mahkemesi, kadının tutumunun “haysiyetsiz yaşam sürme” olduğuna hükmederek, çiftin boşanmasına karar verdi. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını, kadının eyleminin, koca bakımından eşiyle yaşamayı çekilmez hale getirse bile “haysiyetsiz yaşam olarak kabul edilemeyeceği” gerekçesiyle bozdu. 


Yaşam tarzı

Kararda, “Haysiyetsiz hayatın varlığından söz edilebilmesi ve bu sebeple boşanma kararı verilebilmesi için, başkalarıyla ilişkinin bir yaşam tarzı olarak benimsenmiş olması ve bu şekilde yaşamanın devamlılık göstermesi gerekir” dedi. Kadının bir başka erkekle cep telefonu ile konuştuğunun ve mesajlaştığının toplanan delillerle ve dinlenen tanık beyanlarıyla açık olduğunun belirtildiği kararda, “Gerçekleşen bu eylem koca bakımından, eşiyle birlikte yaşamayı çekilmez hale getirirse de haysiyetsiz yaşam olarak kabul edilemez” denildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “haysiyetsiz yaşam sürme” gerekçesini bozmasına karşılık, çiftin boşanma kararını onadı.