T.C.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 
Esas No:2013/11914
Karar No:2013/25341 

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-davalı (kadın) tarafından kocanın davasının kabulü, ziynetler, manevi tazminat, yargılama gideri ve vekalet ücreti yönünden; davalı-davacı (koca) tarafından ise hangi davanın kabul edildiğinın belli olmadığı, ziynetler, manevi tazminat, yargılama gideri, vekalet ücreti ve kadının davasının kabulü yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle mahkemece tarafların karşılıklı olarak cinsel ilişki kurmaktan kaçındıkları, davalı-davacı kocanın, davacı-davalı eşinin babasına hakaret ettiği, davacı-davalı kadının ve ailesinin de kocayı cinsel iktidarsızlıkla suçladığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında tarafların eşit kusurlu olduğunun kabul edilerek boşanmalarına karar verildiğinin anlaşılmasına göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.

2-Davacı-davalı kadının ziynet eşyalarına ilişkin talebinin kısmen kabulüne karar verildiğine göre kendilerini vekille temsil ettiren taraflar yararına red ve kabul oranına göre ( Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi md. 12) vekalet ücreti takdir edilmesi gerekirken her iki taraf yararına maktu vekalet ücreti takdiri usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.06.11.2013 (Çar.)



hukukmedeniyeti.org