Değerli okurlarım bu makalemde sizlere Kasten yaralama suçu hakkında bilgilendireceğim. 

Bu suç Türk ceza kanunumuzun 86. Maddesinde düzenlenmiştir. Siz eğer bir kişinin vücuduna zarar verirseniz örneğin o kişinin sağlığını tıbbi olarak bozarsanız mesela algılamasını zayıflatırsanız vücuduna acı verirseniz bu suçu işlemiş olursunuz. Kanun burada kişilerin beden dokunulmazlığını korumak istemiştir. Kişinin hem beden hem ruh sağlığını koruma altına almak istemiştir. Sizin bu suçu işlediğinizi varsayabilmemiz için mağdurun hem vücut hem ruh sağılığını bozma şartı aranmaz. Yani kısaca sadece o kişinin ruh sağlığı sizin eyleminizden bozulduysa suç yine oluşmuştur. Aynı şekilde o kişini beden bütünlüğüne zarar verdiyseniz yine suç oluşmuş demektir.

Örneğin Yargıtay bu konuda sizin bir kişiye tokat atmanızı kasten yaralama olarak değerlendirebilmektedir.

Peki, Avukat Hanım bu suça teşebbüsten ceza alır mıyım diye soracak olursanız evet bu suç teşebbüse elverişlidir.

Peki, siz böyle bir suçun mağdurusunuz ne kadar süre içinde savcılığa karakola şikâyet etmelisiniz? Evet, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda 6 ay içinde şikâyetçi olmanız şart.  Ama bu 6 aylık süre basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralamalar için geçerlidir. Basit tıbbi müdahale giderilmeyecek derecede ağır yaralanmalar için şikâyete bağlı olmadığı için savcılıklarımızca resen yani kendiliğinden takip edileceği için belli bir süre sınırı yoktur. Siz suçun işlendiği tarihten itibaren 8 sene içinde şikâyetçi olabilirsiniz.

Peki, biliyorsunuz çok yakın tarihlerde uzlaştırma yasası çıktı. Bu suç uzlaşmaya tabi mi?

Evet, ama sadece basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek olan basit kasten adam yaralama suçu uzlaşma yasasına tabidir. Nitelikli kasten adama yaralama uzlaşma yasasına tabi değildir.

Peki, bizim vücudumuza sanığın vermiş olduğu zararın basit tıbbi müdahale giderilip giderilemeyeceğine kim karar verecek?

Adliyelerdeki Adli Tıp uzmanları karar verecektir. Peki, biz basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralandık sanık ne kadar ceza alabilir? Böyle bir durumda 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alabilir. Veya sanığa hâkim ilke suçu ise adli para cezası da verebilir. Yani hem adli para cezası hem hapis cezası vermez. Birinden birini verecektir.

Eğer sanığın işlemiş olduğu eylem basit tıbbi müdahale giderilemeyecek derece de ise 1 yıldan 3 yıla kadar sanık ceza alabilir.

Siz eğer bu suçu işlerken silah kullandı iseniz basit tıbbi müdahale giderilebilecek basit kasten adam yaralama suçu işlediyseniz cezanız  ½  artar ve 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz.  Eğer BTM ile giderilemeyecek derece ağır bir yaralama ise 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz. Adam yaralamaya elverişli her türlü alet silah sayılır eğer siz bu suçu kamu görevi nedeniyle işlerseniz üst soyunuza alt soyunuza eşinize kardeşinize beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak derecede olan bir kişiye karşı işlerseniz kamu görevlisi iseniz bu görevinizin verdiği nüfusu kötüye kullanarak işlerseniz hapis cezanız 6 aydan 1,5 yıla kadar artar veya  ½  artırılmış adli para cezası verilir. Yaralamanız basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek derecede ise 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası alırsınız.

Sizin işlediğiniz bu kasten adam yaralama suçundan dolayı ölüm meydana gelmişse 8 ile 16 sene arası hapis cezası alma durumunuz olabilir.

Eğer sizin bu suçunuz mağdurun organlarından birinin zayıflamasına neden olursa mağdurun konuşmasına sürekli zorluğa neden olmuşsa yüzünde sabit bir iz oluşmasına neden olduysanız mağdurun yaşamını tehlikeye soktuysanız en az 3 ile 5 yıl arası yargılanırsınız.

Peki, Avukat hanım bu suçumuz adli para cezasına ya da HAGB ‘ye çevrilemez mi diye soracak olursanız evet ama siz Basit kastan adam yaralama suçunu işlerseniz mümkündür.