Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekildi.

Ocak ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Kırklareli Vize Devlet Hastanesinde Hemşire Ayten Erdem Top tarafından hastalara rahim ağzı kanser tarama testinin önemi hakkında bilgilendirme yapılarak, konu ile ilgili broşürler dağıtıldı. Önlenebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinden korunmak için ücretsiz HPV DNA testinin KETEM ve Aile Hekimliği Birimlerinde yaptırılabileceği belirtildi.

Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yapılan yazılı açıklamada, "Tüm dünyada, yılda 400 binin üzerinde serviks kanseri olgusu görülmekte ve her yıl yaklaşık 250 bin hasta serviks kanserinden dolayı hayatını kaybetmektedir. Serviks kanseri, dünyada her iki dakikada bir kadın ölümüne neden olan ve kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanserdir. Serviks kanserinin oluşumu için, human papilloma virüsü (HPV) varlığı gereklidir, ancak yeterli değildir.Cinsel yönden aktif erişkinlerin yüzde 70’inden fazlası, hayatlarının bir döneminde HPV’ye maruz kalmakta ve bunların da yüzde 70’inden fazlasının 15-24 yaş arasında olduğu bildirilmektedir. Serviks kanserinin en önemli bulgusu ağrısız kanama ve et suyu renginde vajinal akıntıdır. Anormal vajinal kanama, postkoital kanama veya menepoz sonrası kanama, periyodlar arası lekelenmeler, adet kanamalarının uzun sürmesi ve normalden daha ağır geçmesi, pelvik muayene sonrası kanama, disparoni, ileri evrelerde kötü kokulu vajinal akıntı, bel ve kasık ağrısı, genital ve anal mukozada karnabahar görünümünde tek veya çok sayıda olabilen ağrısız lezyonlar, ağrısız lezyonlar, anemi, kilo kaybı, idrar yapmada güçlük ya da bacak ödemi görülebilir" denildi.

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır

Rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşıların bulunduğu belirtilen açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklarına aşı yapılmasını önermektedir. 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak gereklidir. Güvenli cinsel ilişki önemlidir. Sigara bu kanserde de önemli bir risk faktörüdür, kullanılmamalıdır. Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek gerekmektedir. Günümüzde rahim ağzı kanseri taramasında HPV DNA testleri yer almaktadır. HPV DNA testi rahim ağzı hücrelerinde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Ulusal Kanser Tarama Programı gereği, 30-65 yaş grubu kadınlar, 5 yılda bir yapılan HPV DNA-Pap Smear testi ile Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ve Aile Hekimliği Birimlerinde taranmaktadır. Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalık olduğu, erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebildiği için taramaları çok önemlidir. Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir" ifadeleri kaydedildi.