ÖNSÖZ
Bu çalışma öncelikle Anayasa Hukuku dersini alan öğrencilerin bilgilerini pekiştirmek ve bu bilgileri somut olaylara uygulama becerisi kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmamızın hedefi, hukuksal bir soru veya sorunla karşılaşan bir hukukçunun çözüme nasıl ulaşması gerektiği konusunda yardımcı olmak ve fikir vermektir.
Bu açıdan çalışmada “Anayasa Hukuku Genel Esaslar”, “Türk Anayasa Hukuku”, Anayasa Yargısı” ve “Bireysel Başvuru” alanında, hem teorik sorulara, hem de güncel ve kurgusal olaylara yer verilmiştir. 
Özellikle kurgusal olaylar hukukçuların yetişmesi için çok önemlidir. Zira, hukukçu, sadece “olan”la yetinmemeli; her zaman “olması gereken”i veya olabilecekleri de düşünmeli ve çözüm önerilerini ortaya koymalıdır. 
Çalışmamızda gerektikçe Anayasa Mahkemesi ve AİHM gibi kurumlarca verilen kararların incelemeleri ve kritikleri de yapılmıştır. Tüm bunlar yapılırken, doktrindeki görüşlere de yer verilmiştir.
Belirtelim ki, bu kitaptan beklenen faydanın sağlanması için çalışmamızdaki tüm soruların ve olayların cevaplanmasından ve çözülmesinden özellikle kaçınılmıştır. Ancak, akademik ve pedagojik bazı kaygılarla, fikir vermesi açısından, bazı sorulara örnek cevaplar verilmiştir. Özellikle hukuk bilimiyle fakülte birinci sınıfta yeni karşılaşan genç hukukçuların böyle bir yol göstermeye ihtiyaçlarının olduğu, izahtan varestedir. Unutulmamalı ki, buradaki cevaplar, sadece yol göstermek amacıyla, bir fikir vermesi için verilmiştir. Bu yüzden, bazı sorulara uzun ve tam olarak cevaplar verilmiş; diğer bazılarına ise kısa kısa cevaplar verilmiştir. Bu çözümlü sorular ve olaylar içindekilerde sayfa numaraları ile gösterilerek bunlara kolayca ulaşılması sağlanmıştır.
Çalışmamızda, öğrencilerimizin ve okuyucuların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda, bir kısmı geçmiş yıllarda resmi sınavlarda sorulmuş, bir kısmı ise tarafımızca hazırlanmış olan test sorularına da yer verilmiştir. Resmi sınavlardaki test soruları daha çok çalışmamızın ikinci bölümünden çıktığı için, bu bölümde diğer bölümlerden farklı olarak, test sorularına ayrı bir yerde değil, hemen o konunun altında yer verilmiştir.
Sonuç olarak bu çalışmanın başta sevgili öğrencilerimiz ve diğer tüm yararlanacaklar için hayırlı ve faydalı olmasını ümit ederim.
Şüphesiz bu çalışmada İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı’nın asistanlarının çok emeği geçmiştir. Özellikle kitabın tashihlerini yapan çalışma arkadaşlarıma ve kitabın basımını titizlikle gerçekleştiren Der Yayınları’na ve değerli çalışanlarına teşekkür ederim.

Doç. Dr. Murat Yanık
Beyazıt / Aralık 2015