Cumhuriyetin kazanımlarına, demokratik laik Atatürk İlke ve Devrimlerine ve getirdiği çağdaş yeniliklere yapılan hücumlar her gün giderek artmaktadır. Bunun bir örneği de Cumhuriyet ile verilen yerleşim yerlerinin isimlerinin, günlük siyasete alet edilerek değiştirilmesidir. Cumhuriyeti izleyen tarihlerde ve devrimlerle özdeşleşen isimler verilen Ankara, Kızılay Meydanı ve Tandoğan Meydanı isimlerinin değiştirilmesi bunun en bariz örneklerinden biridir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’nın merkezindeki kent meydanına, Türk Kızılay’ı için önünde bir park bulunan Genel Müdürlük binasının 1929 yılında yapılması üzerine bu bölgeye “Kızılay” ismi verilmiştir. Bu isim yurt genelinde ve uluslararası alanda kabul edilip benimsenmek sureti ile yaklaşık olarak yüz seneden beri kullanılmaktadır.
Melih Gökçek başkanlığında toplanan Ankara Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında aldığı bir kararla bu meydanın adını “15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı” olarak değiştirmiştir. Çok uzun olan bu isim hiç kimse tarafından bilinmemekte ve kullanılmamaktadır. Cumhuriyet tarihinden gelen kökenine bağlı olarak; resmi makamlar, PTT dahil herkes bu yerin adını Kızılay Meydanı olarak bilmekte ve kullanmaktadır. Bu bakımda, bu yerin öz adına dönmesi gereklidir.

Bir diğer merkezi kullanım yeri olan, Anıtkabir girişine çok yakın bir yerde, önemli kavşakların birleştiği noktanın adı uzun yıllardan beri “Tandoğan Meydanı” olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır. Bu yerin adı da gene Melih Gökçek döneminde 2015 yılında alınan bir kararla “Anadolu Meydanı” olarak değiştirilmiş olmasına rağmen bu isim de kamuoyunda benimsenmemiştir ve kullanılmamaktadır. Bu yerin de, tarihi ve bilinen adına dönmesi gerekir.

Türkiye Cumhuriyetine, Atatürk İlke ve İdeallerine saygı ve bağlılığın gereği olarak, bu yerlerin, tarihi kökeni ve öz adlarına dönülmesi istenmektedir.

Bunu sağlamak için Ankara Büyükşehir Belediyesine resmen başvurmuş bulunmaktayız. Yasal süre içinde yanıt verilmemesi ve tarihi isteğimizin kabul edilmemesi halinde her türlü yasal yollara başvuracağımızı da ihtar ettik.

Demokratik, laik Atatürk İlkeleri ve Cumhuriyet İdealleri ile mücadele etmeye ve onları karartmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir.

Av.A.Erdem AKYÜZ