Keçiören Belediyesinin park açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı alırken Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Özel Çevre Koruma Kurulundan görüş alması gerektiğini belirtti.
Eroğlu, hidroelektrik enerjinin bütün dünyada temiz ve doğayı koruyan en önemli enerji kaynaklarından birisi olduğunu vurgulayarak, ''Ama nedense enerjide dışa bağımlı olmamıza rağmen sularımız yıllarca boşa aktı, biz baktık'' dedi.
Türkiye'nin hidroelektrik enerji kaynaklarını harekete geçirmek için önemli bir hamle yaptıklarını anlatan Eroğlu, ''Önümüzü kesmek isteyenler var. Ben buna şaşıyorum'' diye konuştu.

Eroğlu, enerji sektöründe çok büyük bir pasta olduğunu ve bundan pay almak isteyen çeşitli gruplar bulunduğunu dile getirerek, bu grupların ''kasıtlı veya bilmeden'' harekete geçtiklerini söyledi.

''Türkiye'de hidroelektrik enerjinin önünü kesmek için maalesef çok büyük bir girişim var'' diyen Eroğlu, şunları kaydetti:

''Bu, bizim kendi kaynağımız, temiz kaynağımız. Ucuz ve yenilenebilir bir kaynak. Hidroelektrik santrallerine karşı çıkmak kesinlikle cinnettir. Çevrenin tahrip edilmesi asla söz konusu değildir. 'Derelerde su akmayacak' diyorlar. Böyle bir şey asla söz konusu değil. Hatta suyu biriktirdiğiniz zaman kuruyan derelere yaz aylarında daha düzenli su vermek mümkün. Küresel iklim değişikliği nedeniyle Karadeniz'de belki 2030-2040 yıllarında yağışlarda bazı artışlar olacak. Bu sel, su baskını, taşkın demektir. Bu bakımdan dereleri ıslah etmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum.''

Eroğlu, çevrecilerin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, bütün çevreci grupların aynı görüşleri paylaşmadığına dikkat çekti. Veysel Eroğlu, ''Ülkesini seven, enerjide dışa bağımlılığın azalmasını isteyen, vatansever çevreciler de var. Bin 600 hidroelektrik santral içinde 3-5 tanesi uygun çalışmayabilir, doğayı tahrip edebilir ama bunları da biz dikkate alıyoruz, hemen kapatıyoruz, ruhsatlarını iptal ediyoruz. Yaz aylarında kuruyan derenin resmini çekerek, hidroelektriklere karşı çıkmak kadar yanlış bir şey yoktur'' diye konuştu.

Eroğlu, hidroelektrik santrallere karşı çıkan grupların, enerji pastasından pay almak isteyen kesimlerden maddi destek aldığını savundu.

Kararın ardından santral yapımıyla ilgili bundan sonraki planlarının ne olacağının sorulması üzerine Eroğlu, ''Kararı yargıya götüreceğiz, hukuki işlemlere başlayacağız. Bazı kurullardan görüş alınmaması suretiyle usulsüzlük yapılmıştır. Dolayısıyla bununla ilgili gerekli incelemeleri başlatacağız. Başkalarının gazına gelerek, enerji sektöründen pay almak isteyenlerin gazına gelerek, onların piyonu olmak son derece yanlıştır'' dedi.


AA