İZMİR (AA) - 12. İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 26 ülkeden 50 kukla tiyatrosu topluluğunun katılımıyla başladı.

Festival direktörü Selçuk Dinçer, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Sarayı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada kukla günlerini geçen yıl zorluklarla yaptıklarını belirti.

Türkiye aleyhinde dış basında kasıtlı haberlerin olumsuz algı oluşturmaya çalıştığını, bu konuda yabancı kukla tiyatro topluluklarının "endişelerini" giderdiklerini ifade eden Dinçer, "Onları ikna ettik. Gelenler, Türkiye'nin hiç de anlatıldığı gibi olmadığını gördüler, çok memnun oldular. Neredeyse tamamı bir sonraki sene 'Bizim farklı oyunlarımız da var, seneye onları getirmek isteriz. dediler." ifadesini kullandı.

Dinçer, yabancı tiyatro toplulukların olumlu referansıyla yeni grupların da festivale katılmak istediğini aktararak, "Geçen yıl 160 civarında sanatçıyı kültür elçimiz olarak burada ağırladık. Bunun sonucunda da bu yıl 26 ülkeden 200'ün üzerinde yabancı sanatçıyı burada ağırlıyoruz. Benim için festivali düzenlemek kadar, kültür ve sanat elçiliğini üstlenmek de çok önemli. Türkiye'yi en doğru yüzüyle en iyi şekilde sanatla anlatırız." dedi.

Konuşmaların ardından sanatçı Çiğdem Dağtekin, "Marmelat" isimli kuklasıyla gösteri sundu.

Festival sponsorlarına plaket takdiminin ardından 12. İzmir Uluslararası Kukla Günleri, Fransız kukla tiyatrosu topluluğu "Drolatic Industry"nin "Sapiens" adlı oyunu sahneledi.