ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığından, Doğu Karadeniz'in derin vadiler arasında yankılanan ve yöre insanlarının birbirleriyle anlaşmasını sağlayan "ıslık dili"nin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilmesine ilişkin kararın, oy birliğiyle alındığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin milli unsurlarından birinin daha, somut olmayan kültürel dünya mirası olarak koruma altına alındığı belirtildi.

Doğu Karadeniz'in yalçın dağlarından yükselen, halk arasında "kuş dili" olarak da bilinen, yüzlerce yıllık "ıslık sesi"nin artık UNESCO listesinde olduğu bildirilen açıklamada, "Derin vadiler arasında yankılanan ve insanların birbirleriyle anlaştığı 'ıslık dili' UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı." ifadesi yer aldı.

Yaşanılan dönemdeki teknolojide adeta kaybolmaya yüz tutan milli iletişim geleneğinin, Güney Kore'nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO toplantısında listeye alındığı kaydedildi.

- "Islık dili bu listeye 2016'da sunuldu"

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, geçen ay UNESCO'nun üst düzey icra organı olan yürütme kuruluna seçildiğini anımsattı. Türkiye'nin bazı kültürel unsurlarının Acil Koruma Bekleyen Somut Olmayan Kültürel Unsurlar Listesi'nde de yer aldığına işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Islık dili bu listeye 2016 yılında sunuldu. Yüzlerce yıllık milli geleneğimiz, UNESCO'nun Güney Kore'deki toplantısında büyük ilgi gördü ve oy birliğiyle bu listeye dahil edildi. UNESCO'nun Türkiye saati ile sabaha karşı gerçekleşen oylamasında, bir kültürel unsurumuz daha Somut Olmayan Dünya Mirası olarak kaydedildi. Bugüne kadar Türkiye'den temsili listeye 14 unsur alındı. Acil koruma gerektiren unsurların yer aldığı listede ise ilk defa yer alınmaya başlandı.

- Hıdırellez de gündemde

Türkiye ve Makedonya'nın ortak bir dosya olarak sunduğu "Hıdırellez"in de UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydettirilmek üzere UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda görüşüleceği belirtildi.

"Hıdırellez"in de 15'inci unsur olarak temsili listeye dahil edilmesinin beklendiği bildirildi.