İSTANBUL - Tarkan Özel'in yönettiği, Selda Alkor, Damla Sönmez, Gökhan Mumcu ile Selda Özer'in oynadığı ''Mahpeyker: Kösem Sultan'' filminin galası TİM Maslak Show Center'da yapıldı.

Çocuk yaşında esir kafilesiyle İstanbul'a getirilip, bir ailenin yanına evlatlık verilen genç kızın, Osmanlı İmparatorluğu'nu yönetme gücünü elde edecek seviyeye tırmanışının hikayesini anlatan film, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansının desteğiyle hayata geçti.

TİM Maslak Show Center'daki gala öncesinde filmin senaryosunu kaleme alan Avni Özgürel, filmin arkasında 300-400 kişilik geniş bir ekibin bulunduğunu belirterek, Mahpeyker'in, Osmanlı tarihinin en güçlü kadın karakterlerinden biri olduğunu söyledi.
Özgürel, Mahpeyker'in, 1. Ahmet tarafından çok büyük bir aşkla sevildiğini ve 28 yaşında 1. Ahmet'i kaybedip dul kalınca, eşiyle ulaştığı iktidarı koruma hırsı içine girdiğini kaydetti.

Mahpeyker'in, oğlu 4. Murat'ın 10 yaşında tahta çıkmasının ardından uzun yıllar hanedanı yönettiğini hatırlatan Özgürel, ''Mahpeyker, aynı zamanda Osmanlı Hanedanı'nın devamını sağlamayı da başardı. 4. Murat'ın hışmından kardeşlerinin en küçüğünü koruyarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun geleceğini devam ettirmiş oldu'' diye konuştu.

Özgürel, daha önce hep kötü bir kadın olarak tanıtılan Mahpeyker'in aslında zehrini saraya, sütünü ahaliye akıtan bir kadın olduğunu vurgulayarak, Mahpeyker'in halk tarafından çok sevildiğini, öldüğünde İstanbul'da 40 gün yas tutulduğunu anlattı.

''Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. O yüzden filmi izlemeniz gerekir'' diyen Özgürel, ''Türkiye'de hem tarihe hem Osmanlı'ya ilginin arttığı bir dönemi yaşıyoruz. Tarihe yönelik yapımlardaki artış da beni son derece mutlu ediyor'' şeklinde konuştu.

Özgürel, film için özel olarak Kurtköy'de bin 500 metrekarelik bir platform kurulduğunu ve filmin 4.5 milyon TL'ye mal olduğunu bildirdi.

Filmin yönetmeni Tarkan Özel de ''Mahpeyker''in hem zevk aldıkları hem de zorlandıkları bir film olduğunu belirterek, ''Biz bir rüyayı gerçekleştirdik. Güzel bir çalışma oldu. Projeye ve ekibe inandık, elimizden gelenin en iyisini yaptık'' dedi.

Filmin galasına, Adile Osmanoğlu Tars, Ali Refik Tars, Adile Sultan'ın yeğeni Roksan Kunter, Fethiye Bory Nami Osmanoğlu ve Orhan Osmanoğlu'nun da aralarında bulunduğu Osmanlı Hanedanı mensuplarının yanı sıra İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul milletvekilleri Edibe Sözen ve İlhan Kesici ile çok sayıda sanatçı katıldı.

Selda Alkor, Damla Sönmez, Gökhan Mumcu ve Selda Özer'in rol aldığı film, 15 Ekimde sinemaseverlerle buluşacak.

Evlatlık bir genç kız olan Mahpeyker'in Osmanlı İmparatorluğu'nu yönetme gücünü elde edecek seviyeye tırmanışının hikayesini anlatan filmin konusu özetle şöyle:

''Talihin kendisini Topkapı Sarayı'na sürükleyip Sultan 1. Ahmet'le karşılaştırdığı Emine, saray geleneklerine aykırı olmasına, padişahın annesi Handan Sultan ve Topkapı Sarayı Hareminin tek hakimi olan Büyük Valide Safiye Sultan'ın muhalefetine rağmen padişah 1. Ahmet'le nikahlanır ve Ahmet'in taktığı Mahpeyker adını alır.''





ntvmsnbc ve Ajanslar