Birleşik Krallık'taki Exeter Üniversitesi, York ve Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar, 13 ila 20. yüzyıl arasında İngiltere'de yazılmış yüzlerce resmi belgeyi inceledi ve parşömenin yapımında kullanılan hayvan türlerini belirledi.

İncelemeler, bu parşömenlerin yapımında keçi veya dana derisi yerine neredeyse her zaman koyun postu kullanıldığını gösterdi.

Araştırmacılara göre bu tercih muhtemelen koyun derisinin yapısının, metni değiştirmeye yönelik girişimlere izin vermemesinden kaynaklanıyor.

Koyun derilerinin çeşitli katmanları arasında yağ birikiyor. Parşömen üretimi sırasında deri, yağdan arındırılması için kirece batırılıyor. Bu da katmanlar arasında boşluklar kalmasına neden oluyor.

Araştırmacılara göre, işte bu nedenle mürekkebi kazıma girişimleri, parşömenin katmanların ayrılmasına neden oluyor.

Delaminasyon diye bilinen bu süreç, parşömendeki yazının değiştirilmeye çalışıldığı durumda sahteciliği ortaya çıkarıyor.

Koyun postu, yüzde 30 ila 50 arasında değişen, yüksek bir yağ oranına sahip. Bu oran, keçi derisinde yüzde 3 ila 10, sığırlarda ise sadece yüzde 2 ila 3 olarak belirlendi.

Bu nedenle parşömendeki mürekkebi kazımanın kağıdı katmanlarına ayırma ihtimali, koyun postunda çok daha fazla.

Hakemli bilimsel dergi Haritage Science'ta yayımlanan araştırmanın başyazarı, Exeter Üniversitesi'nden arkeolog Dr. Sean Doherty, "Kullanılan mühürlerden görüyorduk; o dönemde avukatlar, özgünlük ve güvenlikle yakından ilgilenmiş" diye konuştu: "Ama şimdi bu endişe, parşömenin yapımında kullanılan hayvan seçimine kadar uzanıyor gibi görünüyor." (Independent Türkçe)