İZMİR (AA) - İzmir'in Tire ilçesinde yörede giyilmiş eski gelinlikler, "Geçmişten Günümüze Tire Gelinlikleri" defilesinde sergilendi.

Tire Kent Müzesi'nin çalışmasıyla ilçedeki bağışçılardan toplanan eski gelinlikler, Tarihi Bedesten'de düzenlenen, "Geçmişten Günümüze Tire Gelinlikleri" defilesinde mankenler tarafından sergilendi.

Moda danışmanlığını Tire Mesleki ve Teknik Lisesi öğretmeni Aysun Örcen'in yaptığı ve Tire Halk Eğitim Merkezi'nin katkısıyla düzenlenen defileye katılan bağışçılar, yıllar öncesi giydikleri gelinlikleri mankenlerin üzerinde görünce duygusal anlar yaşadı.

- Sandıktan çıkan gelinlikler müzede sergilenecek

Tire Kent Müzesi Müdürü Edip Adanalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçe kültüründe önemli yer tutan gelinlikler arasında 83 yıllık bir gelinlik ile Tire'de yaşamış Musevilere ait gelinliklerin de bulunduğu bilgisini verdi.

Kent Müzesi'nin kurulduğu günden bugüne 700 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladığını ifade eden Adanalı, ilçenin zengin folklorünü ve kültürünü tanıtmakta önemli bir misyon üstlendiklerini belirtti.

Adanalı, "Geçmişten günümüze uzanan birbirinden güzel ve değerli gelinliklerin tanıtımını harika bir defile ile yaptık. Tire Kent Müzesi'ne bağışlanan bu nadide gelinlikler müzemizde sergilenmeye devam edecek." diye konuştu.

- "Gençliğimi hatırladım"

Gelinliğini ve nişan kıyafetini Tire Kent Müzesine bağışladığını belirten Macide Yanık, 47 yıl önce giydiği gelinliği podyumda mankenlerin üzerinde görünce gençlik yıllarını hatırlayarak duygulandığını dile getirdi.

Müze Müdürü Edip Adanalı'nın kendisine ait tarihi evin restorasyonu sırasında geldiğini ve eski eşyaları incelerken gelinliğini gördüğünü aktaran Yanık, şöyle konuştu:

"Müdür Bey, gelinliğimi göstererek, 'Bunu ben alıyorum.' dedi. Ben de bir işe yarayacaksa al dedim. Sonra nişan kıyafetimi de bağışladım. Gençliğim aklıma geliyor, önümden film şeridi gibi geçiyor. Nişanımız evde oldu. Eskiden böyle salonlar yoktu. Düğün zamanımız ablamın eşi ölmüştü, düğün olmadı. Şimdiki kent müzesi o zamanlar düğün salonuydu. Oradan gelin gittim. Böyle erkekli kadınlı düğün olmuyordu, evde sadece kadın kadına nişan olmuştu." Şimdi bu defilede kıyafetlerim tekrar giyilince eski günleri hatırladım."