PRİŞTİNE (AA) - Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Türkçe Yaz Okulu" programı tanıtıldı.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Ülker, bu yıl Kosova'dan 12 öğrencinin katılacağı programın Priştine'deki tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkçe Yaz Okulunun Türkiye'yi tanımak isteyen herkes için mükemmel bir fırsat olduğunu ifade etti.

Ülker, "Özellikle kursiyerlerimizin Türkiye'ye gitme eğilimi, Türkiye'de Yaz Okulu ile buluşma ve Türkiye'nin değişik kültürünü tanıma, Türkçe öğrenimlerini ilerletme anlamında önemli olan bu etkinlikte yer alma arzularını biliyoruz." dedi.

Ülker, Türkçe Yaz Okulunun Türkoloji ve Şarkiyat bölümü öğrencileri ile YEE Türkçe kurslarına katılan öğrencilere yönelik olduğu bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Onur Tanay da Yaz Okulu'nun Türk dili ve kültürünü öğrenmeyi sağladığının altını çizerek, başvuru yapılması çağrısında bulundu.

YEE'de okutman olarak görev yapan Hüseyin Güngör ise bu programa başvuracak öğrencilerin 18-35 yaş grubunda olmaları, Türkçe'yi ne az A2 seviyesinde bilmeleri, Türk vatandaşı olmamaları ve daha önce yaz okuluna katılmış olmamaları gerektiğini söyledi.

Yaz okulunun ücretsiz olduğunu, Türkçe derslerin dışında kültürel ve tarihi gezilerin de yapıldığını kaydeden Güngör, "Yaz okulunun tabi hem bizim açımızdan hem enstitümüz açısından hem de sizler açısından çok önemi var. Bizim açımızdan önemi, bizlerin emek verdiği, başta müdürümüz olmak üzere okutman arkadaşlarımızın emek verdiği öğrencilerimizin Türkiye'de bir ay boyunca hem Türkçeyi öğrenebilmeleri hem Türk kültürünü, tarihini yerinde görebilmeleri, tanıyabilmeleri anlamında çok önemli. Sizler açısından da hayaliniz olan bir şeyi gerçekleştireceğinizden dolayı çok önemli." diye konuştu.

Öte yandan, 23 yaşındaki Priştineli Türkoloji öğrencisi Elma Bllaca, 2015'te yaz okuluna katıldığını, Türkiye'de "harika" anıları olduğunu dile getirerek, "Yaz okuluna katılacağım haberini aldığımda çok mutlu olmuştum. Başlarda ilk defa yalnız bir yere gideceğim için, bir de ailemden uzak olacağım için biraz endişeleniyordum ama gidince gördüm ki o endişelerim yersizdi." diye konuştu.

Geçen yıl Türkçe Yaz Okuluna 23 Kosovalı öğrenci katılırken, bu yıl 12 öğrenci katılabilecek.