Karar, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginliklerin yükseldiği bir dönemde açıklanması nedeniyle ayrıca bir önem taşıyor.

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı mahkemede yargıçlar cinayet, işkence, kötü muamele ve keyfi tutuklama gibi savaş suçlarından yargılanan Mustafa hakkında verilen hükmün gerekçelerini okudu.

Lahey'de Kosova kanunlarına bağlı olarak çalışan özel mahkeme, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun eski komutanları ülkede hala etkili oldukları gerekçesiyle görgü tanıklarının korunması için Avrupa Birliği tarafından fonlanıyor. 

Kosova Savunma Bakanlığı'nda danışman olarak çalışırken 2020 yılında tutuklanan Mustafa, geçtiğimiz yıl duruşmaların başlangıcında mahkemeyi "Gestapo" olarak nitelendirmişti. 

Savcılar, Komutan Kali olarak bilinen Mustafa'nın Sırplarla iş birliği yaptığı gerekçesiyle en az 6 etnik Arnavut'a işkence uyguladığını ileri sürmüştü. Priştina yakınlarında hapishaneye çevrilen bir ahırda kötü şartlarda tutulan esirlerin dövülmesinde Mustafa'nın bizzat yer aldığını söyleyen savcılar, genç bir adamın bu dayaklar ve işkence sonucu hayatını kaybettiğini ve cesedinin sığ bir mezarda bulunduğunu vurgulamıştı. 

Aralıklarda toplamda 52 gün süren duruşmalarda 29 tanık dinlenirken bu hüküm 2015 yılında kurulan mahkemenin doğrudan savaş suçlarıyla ilgili ilk cezalandırma kararı oldu. 

Mahkeme eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi hakkında da bir iddianame hazırlamış bunun üzerine Taçi görevinden istifa etmişti.