Genel kurul duyuru metninde mevcudun 56113 olduğu belirtilmiştir. Bu sayı ülkemizde bugüne dek baro genel kurulları mevcudu bakımından rekor teşkil etmektedir. İstanbul Barosu üye sayısı itibariyle İstanbul ili Çatalca ilçesindeki (56868) ve Bayburt ili seçmen sayısı (58562) ile denk duruma gelmiştir. 

Genel kurul ve seçimlerin tek bir yerde yapılması çeşitli güçlükler meydana getirmektedir. 2002 yılından bugüne dek yapılan seçimlerde katılım oranı ortalama %67’dir. Aynı dönemde Türkiye’de yapılan genel seçimlere katılım ortalaması %83,65 düzeyindedir. Pandeminin etkilerinin hissedildiği 2021 yılı seçimlerine katılım %50 düzeyinde kalmıştır.  Düşük katılımın sonucu olarak seçilen adayların aldığı oy oranı üye sayısının %16’sı düzeyinde kalmıştır. Seçilen adayın aldığı oy sayısının 3 katından fazla sayıda üye oy kullanmamıştır. Bu tablo seçimlerde uygulanan liste sistemi ile birlikte değerlendirildiğinde temsilde adalet ilkesinin arka planda kalmasına neden olmaktadır. 

Seçimlerin tek yerde yapılmasının yarattığı olumsuzluk katılım oranıyla sınırlı değildir. İstanbul’un 39 ilçesi bulunmaktadır. Bunların 25’i Avrupa 14’ü Anadolu yakasında bulunmaktadır. Genel kurula katılmak için Çatalca’dan gelenler 52 kilometre, Tuzla’da gelenler 60 kilometre mesafe katetmektedir. Haliç Kongre Merkezi civarında seçim tarihinde son yıllarda trafik durma noktasına gelmektedir. Bu durum birçok avukatın oy kullanamamasına neden olabilmektedir. Oy kullanan adaylar için oy verme işlemi adeta çileye dönüşmektedir. Tek merkezde yapılan oy kullanma işleminin şehir trafiğinde yarattığı karmaşık durum ise şehrin geneline yayılan salgın hastalık dönemlerinde daha da artan bir olumsuzluk teşkil etmektedir.  

İstanbul’da yer alan adliye binalarında veya üyelerin kolay ulaşabileceği uygun yerlerde oy kullanma imkânı sağlanması bu güçlüğü büyük ölçüde aşmaya yardımcı olacaktır. Toplantı yerinin de belirtildiği genel kurul çağrısı baro başkanı tarafından yapılarak hâkimin onayına sunulmaktadır. 

Genel Kurulun yapılacağı Haliç Kongre Merkezi Haliç Salonu 3004 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. 2022 yılı genel kurulunda toplantı yeter sayısı 5612’dir. Toplantı yapılan salonun kapasitesi, toplantıyı gerçekleştirmek için hazır olması gereken üye sayısından daha azdır. Katılımın yoğun olacağı bir genel kurul toplantısı için kapasitesi az olmayan bir spor stadyumu ancak yeterli olabilecektir. Bu tablo karşısında genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılım ve açık oylama yapılan konularda elektronik oylama imkânı sağlanması günümüz teknolojik imkanlarına ve üye sayısına uygun bir çözüm olacaktır. Seçim yeri ve oylama sistemine ilişkin olası bir değişiklik gerek 2022 yılı seçimleri için duyuruların yapılması ve seçime bir aydan kısa bir süre kalması gerekse yasal düzenleme gerektirebilecek hususlar nedeniyle tarih itibariyle mümkün olmasa da 2024 yılında uygulanmak üzere tartışmaya açılması ile çeşitli çözüm önerileri ortaya konulabilir. 2022 yılı genel kurul toplantısında cumartesi günü yapılacak görüşmelerin üyelerin erişebileceği şekilde canlı yayınlanması ile bu konuda ilk adım atılacak mı yoksa görüşmeleri dinleme hakkı salon kapasitesi olan 3004 kişi ile sınırlı mı tutulacak bekleyip göreceğiz. 

Av. Ömer KILIÇ