Anlaşmalı boşanmak isteyen tarafların davasının kabul edilebilmesi için evlilik birliğinin belli şartları karşılaması gerekir. Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesinin şartları şunlardır:

- Anlaşmalı boşanma davası için evliliğin 1 yılı doldurmuş olması gerekir.

Anlaşmalı boşanma için gerekli temel koşul evlilik birliğinin 1 yıl devam etmesidir. 1 yıldan kısa süren evliliklerde anlaşmalı boşanma istenemez. Çünkü eşlerin birbirlerini tanımadan boşanmaları engellenmek istenmiş ve aile birliğini koruma amacı güdülmüştür. Resmi nikahtan itibaren 1 yıllık sürenin geçmiş olması gerekir, nişanlılık ve dini nikah bu kapsamda değildir.

- Tarafların mahkemeye beraber başvurması ya da taraflardan birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi şarttır.

Taraflar ortak bir dilekçe ile Aile Mahkemesine başvurarak ya da birinin açtığı davayı diğerinin kabulü ile boşanma gerçekleştirilir. Anlaşmalı boşanma davasında hazırlanacak dava dilekçesinde anlaşmalı boşanma protokolüne atıf yapılmalı, tarafların bu protokol kapsamında anlaştığı ve bu şartlar dahilinde boşanmayı kabul ettikleri açıkça belirtilmelidir.

- Anlaşmalı boşanma davası sırasında eşler, hakim karşısında boşanma iradelerini yeniden ve açık bir biçimde ifade etmelidir.

Hakimin boşanmaya karar verebilmesi için tarafların iradelerini serbestçe açıklayıp açıklamadığını gözetmek zorundadır. Taraflar davada bir avukat vasıtasıyla temsil edilseler dahi hakim huzurunda dinlenmeleri gerekir.

- Anlaşmalı boşanma protokolü ile belirlenen zorunlu şartlar kanunlara uygun olmalı ve hakim tarafından da uygun bulunmalıdır.

MK. 166/3’e göre tarafların anlaşmalı boşanma için evliliğin mali sonuçları ve çocukların durumuna ilişkin bir anlaşma yapmaları gerekir. Hakim tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu anlaşma protokolünde gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Bulunması Zorunlu Unsurlar

- Boşanmanın mali sonuçları (nafaka, tazminat vb.)

- Müşterek çocukların durumu (velayet)

Protokol hazırlanırken taraflar boşanmanın fer’i niteliğinde olan; nafaka, tazminat, mal paylaşımı, ziynet eşyaları gibi hususları tek tek belirlemelidirler. Boşanma aşamasından sonra bu anlaşılan hususlarda tarafların yeniden talepte bulunması mümkün değildir.

Devam eden bir çekişmeli boşanma davasında, evlilik 1 yıldan fazla sürmüş ise taraflar bir protokol hazırlayarak anlaşmalı boşanmaya karar verilmesini isteyebilirler. Yukarıdaki şartları kapsayan bir protokol ile çekişmeli boşanma davası da anlaşmalı boşanma davası olarak bitirilebilir.

Av. Nermin BAŞ