- YASAL DÜZENLEME

Avukat bulundurma zorunluluğu getiren Avukatlık Kanunu m.35/3 hükmü:

“Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.”

Yasa kapsamında şirketlerde ve kooperatiflerde avukat bulundurma zorunluluğunun kapsamı sınırlandırılmıştır. Bu düzenleme uyarınca avukat bulundurma zorunluluğu olan şirket ve kooperatifler şu şekildedir:

Sermayesi en az 250.000,00 TL olan anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır.

Üye sayısı en az 100 veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin de sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır.

Sermaye tespitinde tescil edilen sermaye miktarı dikkate alınmaktadır. Taahhüt edilip, henüz ifa edilmemiş sermaye koyma borçlarının avukat bulundurma zorunluluğu tespitinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

- YAPTIRIM

Avukat bulundurma zorunluluğu bulunan anonim şirketler ve yapı kooperatiflerinin bu zorunluluğu yerine getirmemesi halinde, Cumhuriyet savcısı tarafından zorunlu sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilecektir.

Avukat bulundurma zorunluluğuna aykırılık tespitinde sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilecektir.

Suç tarihine göre değişiklik gösterecek idare para cezasının 2020 yılında zorunlu avukat bulundurulmayan her ay için 8.000-TL civarında olacağı tahmin edilmektedir. Bu halde bir yıllık cezanın 96.000-TL civarında seyredeceği tahmin edilmektedir.

- DENETİM

Avukat bulundurma zorunluluğu kapsamında olan şirketlerin bu zorunluluğa uyup uymadıkları konusunda barolar gerekli takibi gerçekleştirmekte ve avukat bulundurma zorunluluğa aykırı davranan şirketlerin savcılığa ihbar işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Av. Ali Özdemir